Cuketové košíčky so slaninou
Slaná dobrota, ktorú rozhodne musíte vyskúšať. A v prípade, že nemáte menšiu zapekaciu formičku, nezúfajte. Z cuketových košíčkov môžete urobiť cuketový koláč.
Čas prípravy40 minute
4 porce

Prísady
Suroviny na cesto:
- 12,5 dkg Hery
- 45 dkg hladkej múky
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 1 dl vody
- 1 vajce
- 2 dkg droždia
Suroviny na plnku:
- 1 čerstvá cukina
- 25 dkg tvarohu
- 10 dkg prerastenej slaninky
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- 1 žĺtok
- soľ a čiene mleté korenie
- Hera a múka na vymazanie formičiek na pečenie
Príprava
Postup prípravy
- V pohári teplej vody do hladka vyšľaháme cukor, droždie a jednu polievkovú lyžicu múky. Zmes droždia necháme odpočívať približne 5 - 10 minút.
- Zvyšok múky zmiešame so soľou a Herou. Pridáme droždie a vajíčko a vymiesime hladké, vláčne cesto. Keď je cesto dostatočne vláčne, prikryjeme ho handrou a necháme vykysnúť na teplom mieste, až kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Slaninku nakrájame na malé kúsky a opečieme ju na ohni. Umytú cukinu nastrúhame do misy. Pridáme tvaroh, kyslú smotanu, vaječný žĺtok a podľa chuti dokoreníme. Košíčky na pečenie vymažeme Herou a poprášime múkou. Vykysnuté cesto rozdelíme do približne 4 - 5 dkg veľkých kúskov a vyvaľkáme ich tak, aby sa zmestili do vymastených košíčkových foriem. Formy vystelieme cestom, aby sa do nich zmestila pripravená cukinová zmes. Naplníme košíčky a pečieme ich v rúre rozohriatej na 170 °C, až kým nie sú upečené do zlatova. Tip Pri solení nezabudnite, že slanina je dosť slaná, takže soľ používajte opatrne.
