Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Far Breton

Far Breton: Slivkový koláč s francúzskymi koreňmi

Krehký koláč, ktorý v sebe ukrýva sladké slivky. Tak by sa dal opísať Far Breton, ktorý si zamilovali ľudia po celom svete. Korene tohto dezertu sú však vo Francúzsku. Nasaďte si zásteru a upečte si kúsok obľúbenej francúzskej dobroty.
  • 4 ure 15 minute
  • Čas prípravy35 minute
  • 12 porce
recipe image Far Breton

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 60 g Hery (rozpustenej)
  • 500 ml mlieka
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 300 g vykôstkovaných suchých sliviek
  • 100 ml rumu alebo štavy z pomaranča

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Slivky ideálne cez noc namočte do rumu (pokiaľ budete pripravovať koláč pre deti, naložte slivky do šťavy vytlačenej z jedného pomaranča).
      2. Vyšľahajte vajcia s cukrom a soľou a za stáleho miešania prisypte múku a nalejte mlieko. Nakoniec pridajte rozpustenú Heru a uistite sa, že v ceste nie sú kúsky múky.
      3. Formu na koláč vymažte a vysypte cukrom. Na dno poukladajte odkvapkané slivky a zalejte ich cestom. Dávajte pozor, aby sa všetky slivky nezhrnuli na jednu stranu. Far Breton pečte na 180 °C cca 40 minút, kým nebude jeho povrch zlatistý. Potom ho nechajte vychladnúť a dajte na pár hodín odpočinúť do chladničky.