Far Breton
Far Breton: Slivkový koláč s francúzskymi koreňmi
Krehký koláč, ktorý v sebe ukrýva sladké slivky. Tak by sa dal opísať Far Breton, ktorý si zamilovali ľudia po celom svete. Korene tohto dezertu sú však vo Francúzsku. Nasaďte si zásteru a upečte si kúsok obľúbenej francúzskej dobroty.
Krehký koláč, ktorý v sebe ukrýva sladké slivky. Tak by sa dal opísať Far Breton, ktorý si zamilovali ľudia po celom svete. Korene tohto dezertu sú však vo Francúzsku. Nasaďte si zásteru a upečte si kúsok obľúbenej francúzskej dobroty.
Čas prípravy35 minute
12 porce

Prísady
Zoznam ingrediencií
- 60 g Hery (rozpustenej)
- 500 ml mlieka
- 120 g cukru krupice
- 120 g hladkej múky
- 4 vajcia
- štipka soli
- 300 g vykôstkovaných suchých sliviek
- 100 ml rumu alebo štavy z pomaranča
Príprava
Postup prípravy
- Slivky ideálne cez noc namočte do rumu (pokiaľ budete pripravovať koláč pre deti, naložte slivky do šťavy vytlačenej z jedného pomaranča).
- Vyšľahajte vajcia s cukrom a soľou a za stáleho miešania prisypte múku a nalejte mlieko. Nakoniec pridajte rozpustenú Heru a uistite sa, že v ceste nie sú kúsky múky.
- Formu na koláč vymažte a vysypte cukrom. Na dno poukladajte odkvapkané slivky a zalejte ich cestom. Dávajte pozor, aby sa všetky slivky nezhrnuli na jednu stranu. Far Breton pečte na 180 °C cca 40 minút, kým nebude jeho povrch zlatistý. Potom ho nechajte vychladnúť a dajte na pár hodín odpočinúť do chladničky.
