Perníkový koláč v tvare snehových vločiek
Jednoduché perníkové cesto, ale dá sa z neho vytvoriť taká nádhera. A v prípade, že sa vám nechce vykrajovať vločky, pokojne môžete koláč nechať guľatý. No a čo. :)
- Čas prípravy30 minute
- 12 porce
Prísady
Na cesto:
- 125 g Hery maslová príchuť
- 125 g trstinového cukru
- 125 g javorového sirupu
- 125 g melasy
- 100 ml mlieka
- 1 lyžička citrónového džúsu
- 2 stredne veľké vajcia
- 275 g hladkej múky
- 1 vrchovatú lyžičku jedlej sódy
- 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžička perníkového korenia
Na zdobenie:
- 200 g cukrovej polevy
- ozdobný cukor na dozdobenie (napr. v tvare snehových vločiek alebo priehľadných kryštálov)
Príprava
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 150 ºC, 140 ºC teplovzdušná, plynová rúra stupeň 2. Vyložte papierom na pečenie štvorcovú tortovú formu s priemerom 20 cm vrátane jej okrajov.
- Všetky prísady dajte do veľkej misy a poriadne premiešajte, až sa všetko pekne spojí. Zmes nalejte do pripravenej formy. V rúre pečte 1¼ - 1½ hodiny – cesto by malo byť na dotyk pružné. Po upečení koláč nechajte ešte 5 min. vo forme. Potom opatrne nadvihnite a odoberte papier na pečenie a nechajte koláč vychladnúť na tanieri. Až bude koláč dostatočne vychladený, dajte ho ešte do chladničky, aby stuhol.
- Pomocou šablóny koláč vykrojte do tvaru snehovej vločky. Cukrovou polevou dozdobte detaily snehovej vločky. Posypte ozdobným cukrom a servírujte.