use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Panettone

Vneste do sviatku trocha exotiky a urobte si "vianočku po taliansky". A pokiaľ nemáte formu na panettone, nevadí. Môžete použiť aj hrniec - len pozor, aby nemal plastové uši.
  • 3 ure
  • Čas prípravy30 minute
  • 12 porce
recipe image Panettone

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 200 g Hery
  • 650 g polohrubej múky
  • 50 g droždia
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 2 vajcia
  • 150 g kandizovaného ovocia nakrájaného na drobné kúsky
  • 150 g hrozienok
  • Hera na pomastenie pergamenového papiera
  • 1 lyžička soli
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • kôra z 1 citróna
  • 1 vajce na potieranie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Droždie zmiešame s lyžičkou cukru a polovicou vlažného mlieka. Dobre rozmiešame, pridáme ešte 2 lyžice múky a vyšľaháme. Takto pripravíme riedke cestíčko, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť.
      2. Preosiatu múku zmiešame so žĺtkami, vajcami, soľou, muškátovým orieškom, citrónovou kôrou, kandizovaným ovocím a hrozienkami. Potom pridáme vykysnutý kvások, krátko prepracujeme a nakoniec vlejeme vlažnú rozohriatu Heru. Cesto dôkladne vypracujeme a necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.
      3. Vykysnuté cesto zľahka prepracujeme a vytvoríme bochník.
      4. Do formy vysokej 12 cm s priemerom 16 cm vložíme pergamenový papier pomastený tukom. Na papier dáme bochník a necháme ďalších 30 minút kysnúť.
      5. Pred pečením povrch narežeme do kríža a potrieme rozšľahaným vajcom.
      6. Rúru predhrejeme na 200 °C a panettone najskôr asi 20 minút zapekáme, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme asi 40 minút.
      7. Po upečení necháme panettone asi 30 minút vo forme chladnúť, potom ho vyklopíme na kovovú mriežku a po úplnom vychladnutí odlúpneme pergamenový papier.