Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Panettone

Vneste do sviatku trocha exotiky a urobte si "vianočku po taliansky". A pokiaľ nemáte formu na panettone, nevadí. Môžete použiť aj hrniec - len pozor, aby nemal plastové uši.
  • 3 ure
  • Čas prípravy30 minute
  • 12 porce
recipe image Panettone

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 200 g Hery
  • 650 g polohrubej múky
  • 50 g droždia
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 2 vajcia
  • 150 g kandizovaného ovocia nakrájaného na drobné kúsky
  • 150 g hrozienok
  • Hera na pomastenie pergamenového papiera
  • 1 lyžička soli
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • kôra z 1 citróna
  • 1 vajce na potieranie

Nutritional facts

Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

Postup prípravy
  1. Droždie zmiešame s lyžičkou cukru a polovicou vlažného mlieka. Dobre rozmiešame, pridáme ešte 2 lyžice múky a vyšľaháme. Takto pripravíme riedke cestíčko, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť.
  2. Preosiatu múku zmiešame so žĺtkami, vajcami, soľou, muškátovým orieškom, citrónovou kôrou, kandizovaným ovocím a hrozienkami. Potom pridáme vykysnutý kvások, krátko prepracujeme a nakoniec vlejeme vlažnú rozohriatu Heru. Cesto dôkladne vypracujeme a necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto zľahka prepracujeme a vytvoríme bochník.
  4. Do formy vysokej 12 cm s priemerom 16 cm vložíme pergamenový papier pomastený tukom. Na papier dáme bochník a necháme ďalších 30 minút kysnúť.
  5. Pred pečením povrch narežeme do kríža a potrieme rozšľahaným vajcom.
  6. Rúru predhrejeme na 200 °C a panettone najskôr asi 20 minút zapekáme, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme asi 40 minút.
  7. Po upečení necháme panettone asi 30 minút vo forme chladnúť, potom ho vyklopíme na kovovú mriežku a po úplnom vychladnutí odlúpneme pergamenový papier.