Panettone
Vneste do sviatku trocha exotiky a urobte si "vianočku po taliansky". A pokiaľ nemáte formu na panettone, nevadí. Môžete použiť aj hrniec - len pozor, aby nemal plastové uši.
- Čas prípravy30 minute
- 12 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 200 g Hery
- 650 g polohrubej múky
- 50 g droždia
- 150 g krupicového cukru
- 250 ml mlieka
- 4 žĺtky
- 2 vajcia
- 150 g kandizovaného ovocia nakrájaného na drobné kúsky
- 150 g hrozienok
- Hera na pomastenie pergamenového papiera
- 1 lyžička soli
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- kôra z 1 citróna
- 1 vajce na potieranie
Príprava
Postup prípravy
- Droždie zmiešame s lyžičkou cukru a polovicou vlažného mlieka. Dobre rozmiešame, pridáme ešte 2 lyžice múky a vyšľaháme. Takto pripravíme riedke cestíčko, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť.
- Preosiatu múku zmiešame so žĺtkami, vajcami, soľou, muškátovým orieškom, citrónovou kôrou, kandizovaným ovocím a hrozienkami. Potom pridáme vykysnutý kvások, krátko prepracujeme a nakoniec vlejeme vlažnú rozohriatu Heru. Cesto dôkladne vypracujeme a necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.
- Vykysnuté cesto zľahka prepracujeme a vytvoríme bochník.
- Do formy vysokej 12 cm s priemerom 16 cm vložíme pergamenový papier pomastený tukom. Na papier dáme bochník a necháme ďalších 30 minút kysnúť.
- Pred pečením povrch narežeme do kríža a potrieme rozšľahaným vajcom.
- Rúru predhrejeme na 200 °C a panettone najskôr asi 20 minút zapekáme, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme asi 40 minút.
- Po upečení necháme panettone asi 30 minút vo forme chladnúť, potom ho vyklopíme na kovovú mriežku a po úplnom vychladnutí odlúpneme pergamenový papier.