Harlekýn
Či pochádza z Francúzska alebo Talianska, o tom sa stále vedú pomerne rozsiahlé diskusie. U nás na Slovensku ale nie je potrebné tortu Harlekýn až tak predstavovať. Patrí medzi pár sladkostí, ktoré si na rozdiel od iných pamätáme ešte zo svojho detstva.
- Čas prípravy1 ure
- 12 porce
Prísady
Na cesto:
- 5 žĺtkov
- 150 g kryštálového cukru
- 35 g holandského kakaa
- 2 PL rozpusteného a vychladeného rastlinného tuku Hera maslová príchuť
- 100 ml vody (príp. mlieka)
- 200 g polohrubej múky
- ½ balíčka prášku do pečiva
- vyšľahané bielky so štipkou soli
Na parížsku šľahačku:
- 300 ml smotany 33 %
- 20 g kryštálového cukru
- 20 g kakaa
- 30 g horkej čokolády 70 %
Príprava
Postup prípravy
- Všetko pridávajte a vyšľahávajte postupne podľa poradia vyššie. Pozor na vmiešavanie kakaa. Nesmú sa vytvoriť hrudky. Pekne rozmiešajte, kým pridáte vodu (alebo mlieko).
- Rúru rozohrejte na 180 °C. Formu nevymazávajte. Iba na dno dajte papier na pečenie. Či je cesto upečené, skúste špajľou. Ak zostane suchá a ak na nej nie je nalepené cesto, piškóta je hotová. Nechajte vychladnúť. Potom orežte nožom okolo formy a vyklopte. Prerezať môžete až vychladený korpus.
- Podľa starých kuchárskych kníh by sa Harlekýn správne nemal rozkrajovať, ale v tomto recepte to tak robíme. Záleží na tom, aký je korpus vysoký. Keď je nízky, tak ho iba zarovnáme a rovno po vychladnutí potierame a zdobíme. Ak je vyšší, tak ho rozdelíme na dve poschodia a medzi nimi potrieme parížskou šľahačkou. Tú je však potrebné robiť vždy deň vopred.
Recept na parížsku šľahačku:
- Parížsku šľahačku si pripravíme deň vopred. 300 ml smotany, 20 g kryštálového cukru a 20 g kakaa starostlivo rozmiešajte a priveďte do varu. Po prejdení varom stiahnite zo sporáka, pridajte 30 g horkej čokolády a za stáleho miešania nechajte rozpustiť. Kakao aj čokoládu pridajte podľa toho, čo máte radi. Môže byť aj menej kakaa. Krém však nebude taký tmavý. Za občasného miešania nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Potom vložte do chladničky a nechajte vychladiť do druhého dňa.
- Na druhý deň vyšľahajte najprv zvyšnú bielu vychladenú šľahačku a následne parížsku. Pláty torty potrite a celú pokryte tmavou vyšľahanou šľahačkou a následne ozdobte tak bielou, ako aj tmavou. Na Harlekýn nepatrí ovocie, takže ozdobte nastrúhanou čokoládou alebo inou čokoládovou ozdobou.