Karamelizovaný slivkový koláč
- Čas pečenia45 minute
- 1 porce
Prísady
Na cesto
-
15 dkg hladkej múky
-
10 dkg rastlinného tuku Hery
-
5 dkg práškového cukru
-
1 žĺtok
Na krém
-
3 dl mlieka
-
2 dl smotany na šľahanie
-
6 dkg cukru
-
1 balenie vanilkového pudingu Dr. Oetker
-
kôra z 1 pomaranča
-
štipka mletej škorice
Na dekoráciu
-
8-10 zrelých, no nie mäkkých nakrájaných sliviek
-
2-3 polievkové lyžice hnedého cukru
-
1 lyžica rastlinného tuku Hery
-
1 lyžička mletej škorice
-
0,5 dl vody
Príprava
Postup prípravy
-
Všetky ingrediencie na cesto s výnimkou žĺtka, zmiešame v mise.
-
Potom pridáme žĺtok a hnetieme zmes do hladka.
-
Na múkou poprášenom doske vyvaľkáme cesto do veľkosti vašej formy na koláč.
-
Položíme cesto do formy a prebytočné okraje odrežeme.
-
Dáme do chladničky na 20 minút vychladnúť.
-
Pečieme koláč v predhriatej rúre na 180 ° C dozlatista a necháme vychladnúť.
-
Na krém v kastróliku privedieme k varu mlieko.
-
V miske zmiešame ostatné suroviny.
-
Potom pridáme túto zmes do horúceho mlieka a miešame do zhustnutia.
-
Krém vylejeme na koláč a necháme opäť vychladnúť.
-
Umyjeme slivky a nakrájame ich najemno.
-
V kastróle, na miernom plameni, necháme skaramelizovať hnedý cukor, Heru a škoricu.
-
Slivkové rezy pridáme do karamelu a necháme speniť na strednom plameni.
-
Ďalej pridáme vodu.
-
Akonáhle karamelizované zmes vychladne, kladieme na koláč ľubovoľným spôsobom.