Jablkový Tarte Tatin
Klasický francúzsky koláč, ktorý v tomto recepte pečieme na panvici. Tak pozor, aby ste vybrali tú správnu, ktorá je vhodná do rúry.
- Čas prípravy30 minute
- 8 porce
Prísady
Suroviny na cesto:
- 220 g hladkej múky
- štipka soli
- 150 g Hera maslová príchuť (studená z chladničky, nakrájaná na kocky)
- 1 žĺtok
- 2 - 3 lyžičky studenej vody
Suroviny na náplň:
- 1,2 kg jabĺk
- 70 g Hera maslová príchuť
- 185 g cukru
Príprava
Postup prípravy
- Do veľkej misy preosejte múku a soľ. Pridajte Heru (150 g). Všetko spracujte prstami, kým zmes nebude mať konzistenciu strúhanky. Do zmesi pridajte žĺtok a trochu studenej vody (2 - 3 lyžičky), všetko zmiešajte a vypracujte kompaktné cesto, rukami vypracujte z cesta guľu. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky odpočinúť minimálne na pol hodiny.
- Olúpte jablká, odstraňte jadierka a rozkrájajte ich na štvrťky. Do panvice dajte Heru (70 g) a cukor (zvoľte panvicu hlbokú 25 cm, vhodnú do rúry). Rozohrejte Heru a zmiešajte ju s cukrom. Do panvice naaranžujte jablká vedľa sebe a uistite sa, že jablká zapĺňajú všetky medzery. Nezabudnite, že kúsky jabĺk musia vyzerať úhľadne zospodu, pretože na záver koláč vyklopíme z panvice.
- Jablká varte 35 až 40 minút, kým nebudú mäkké, karamel svetlohnedý a nadbytočná tekutina odparená. Jablká potrite po celom povrchu vzniknutým karamelom.
- Na ľahko pomúčenej doštičke na cesto vyváľajte cesto do tvaru kruhu väčšieho než je priemer panvice. Položte cesto na jablká a pritlačte na okraji. Pečte dozlata 25 až 30 minút.
- Koláč nechajte 2 minúty v panvici odpočinúť a následne ho veľmi opatrne vyklopte. Servírujte so šlahačkou.