use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jablkový Tarte Tatin

Klasický francúzsky koláč, ktorý v tomto recepte pečieme na panvici. Tak pozor, aby ste vybrali tú správnu, ktorá je vhodná do rúry.
  • 1 ure 40 minute
  • Čas prípravy30 minute
  • 8 porce
recipe image Jablkový Tarte Tatin

Prísady

Suroviny na cesto:
  • 220 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 150 g Hera maslová príchuť (studená z chladničky, nakrájaná na kocky)
  • 1 žĺtok
  • 2 - 3 lyžičky studenej vody
Suroviny na náplň:
  • 1,2 kg jabĺk
  • 70 g Hera maslová príchuť
  • 185 g cukru

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Do veľkej misy preosejte múku a soľ. Pridajte Heru (150 g). Všetko spracujte prstami, kým zmes nebude mať konzistenciu strúhanky. Do zmesi pridajte žĺtok a trochu studenej vody (2 - 3 lyžičky), všetko zmiešajte a vypracujte kompaktné cesto, rukami vypracujte z cesta guľu. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky odpočinúť minimálne na pol hodiny.
      2. Olúpte jablká, odstraňte jadierka a rozkrájajte ich na štvrťky. Do panvice dajte Heru (70 g) a cukor (zvoľte panvicu hlbokú 25 cm, vhodnú do rúry). Rozohrejte Heru a zmiešajte ju s cukrom. Do panvice naaranžujte jablká vedľa sebe a uistite sa, že jablká zapĺňajú všetky medzery. Nezabudnite, že kúsky jabĺk musia vyzerať úhľadne zospodu, pretože na záver koláč vyklopíme z panvice.
      3. Jablká varte 35 až 40 minút, kým nebudú mäkké, karamel svetlohnedý a nadbytočná tekutina odparená. Jablká potrite po celom povrchu vzniknutým karamelom.
      4. Na ľahko pomúčenej doštičke na cesto vyváľajte cesto do tvaru kruhu väčšieho než je priemer panvice. Položte cesto na jablká a pritlačte na okraji. Pečte dozlata 25 až 30 minút.
      5. Koláč nechajte 2 minúty v panvici odpočinúť a následne ho veľmi opatrne vyklopte. Servírujte so šlahačkou.