Holandský jablkový koláč
Hovorí sa, že je to najlepší jablkový koláč v Európe. Ale vy nikam nemusíte, tu máte recept.
- Čas prípravy30 minute
- 12 porce
Prísady
Na cesto:
- 200 g studenej Hery maslovej
- 300 g hladkej múky
- 125 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- štipka soli
Na náplň:
- 75 g hrozienok
- 40 g vlašských orechov
- 1 kg jabĺk
- 25 g kryštálového cukru
- 5 g škorice
- 15 g strúhanky
Príprava
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 175 °C. Preosejte múku, soľ a práškový cukor do veľkej misy. Pridajte Heru maslovú rozkrájanú na malé kúsky a žĺtok. Všetko zmiešajte dohromady a vypracujte pevné kompaktné cesto, ktoré potom zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 30 minút odpočívať v chladničke.
- Dajte hrozienka do misky a zalejte vlažnou vodou, nechajte ich takto cca 10 minút. Potom ich preceďte a usušte. Orechy nasekajte nahrubo. Olúpte jablká, odstráňte jadrovníky a nakrájajte ich na tenké mesiačiky. Zmiešajte jablká s orechmi, hrozienkami, kryštálovým cukrom a škoricou.
- 2/3 cesta vtlačte do guľatej formy (s priemerom 25 cm) vyloženej papierom na pečenie. Okraje koláča by mali dosahovať cca do polovice výšky okrajov formy. Cesto posypte strúhankou a potom do formy na cesto dajte jablkovú zmes.
- Zo zvyšnej 1/3 cesta vytvorte guľôčky, z nich vytvarujte valčeky a tie poklaďte na povrch koláča. Môžete pokladať do mriežky či vytvoriť rôzne obrazce. Cesto opatrne roztlačte vždy tak, aby vznikli cca 1 cm široké pruhy cesta.
- Pečte v predhriatej rúre cca 35 – 45 minút. Nechajte koláč ešte 10 – 15 minút vo forme a potom odstráňte okraj formy na pečenie.
- Varianty: Môžete pridať nasekaný sušený zázvor alebo sušené brusnice. Vlašské orechy môžete nahradiť pistáciami, mandľami alebo pekanovými orechmi.
TIP: Potrite cesto rozmiešaným vajcom tesne pred pečením, dodá to cestu krásny lesk. Namiesto strúhanky môžete použiť 2 – 3 lyžice pudingového prášku.