Holandský jablkový koláč
Čas pečenia1 ure 0 minute
1 porce

Prísady
- 200 g studenej Hery maslovej
- 300 g hladkej múky
- 125 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- štipka soli
- 75 g hrozienok
- 40 g vlašských orechov
- 1 kg jabĺk
- 25 g kryštálového cukru
- 5 g škorice
- 15 g strúhanky
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Príprava
- Predhrejte rúru na 175 °C. Preosejte múku, soľ a práškový cukor do veľkej misy. Pridajte Heru maslovú rozkrájanú na malé kúsky a žĺtok. Všetko zmiešajte dohromady a vypracujte pevné kompaktné cesto, ktoré potom zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 30 minút odpočívať v chladničke. Dajte hrozienka do misky a zalejte vlažnou vodou, nechajte ich takto cca 10 minút. Potom ich preceďte a usušte. Orechy nasekajte nahrubo. Olúpte jablká, odstráňte jadrovníky a nakrájajte ich na tenké mesiačiky. Zmiešajte jablká s orechmi, hrozienkami, kryštálovým cukrom a škoricou. 2/3 cesta vtlačte do guľatej formy (s priemerom 25 cm) vyloženej papierom na pečenie. Okraje koláča by mali dosahovať cca do polovice výšky okrajov formy. Cesto posypte strúhankou a potom do formy na cesto dajte jablkovú zmes. Zo zvyšnej 1/3 cesta vytvorte guľôčky, z nich vytvarujte valčeky a tie poklaďte na povrch koláča. Môžete pokladať do mriežky či vytvoriť rôzne obrazce. Cesto opatrne roztlačte vždy tak, aby vznikli cca 1 cm široké pruhy cesta. Pečte v predhriatej rúre cca 35 – 45 minút. Nechajte koláč ešte 10 – 15 minút vo forme a potom odstráňte okraj formy na pečenie.
- Varianty: Môžete pridať nasekaný sušený zázvor alebo sušené brusnice. Vlašské orechy môžete nahradiť pistáciami, mandľami alebo pekanovými orechmi.
TIP: Potrite cesto rozmiešaným vajcom tesne pred pečením, dodá to cestu krásny lesk. Namiesto strúhanky môžete použiť 2 – 3 lyžice pudingového prášku.