use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Holandský jablkový koláč

Hovorí sa, že je to najlepší jablkový koláč v Európe. Ale vy nikam nemusíte, tu máte recept.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy30 minute
  • 12 porce
recipe image Holandský jablkový koláč

Prísady

Na cesto:
  • 200 g studenej Hery maslovej
  • 300 g hladkej múky
  • 125 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
Na náplň:
  • 75 g hrozienok
  • 40 g vlašských orechov
  • 1 kg jabĺk
  • 25 g kryštálového cukru
  • 5 g škorice
  • 15 g strúhanky

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Predhrejte rúru na 175 °C. Preosejte múku, soľ a práškový cukor do veľkej misy. Pridajte Heru maslovú rozkrájanú na malé kúsky a žĺtok. Všetko zmiešajte dohromady a vypracujte pevné kompaktné cesto, ktoré potom zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 30 minút odpočívať v chladničke.
      2. Dajte hrozienka do misky a zalejte vlažnou vodou, nechajte ich takto cca 10 minút. Potom ich preceďte a usušte. Orechy nasekajte nahrubo. Olúpte jablká, odstráňte jadrovníky a nakrájajte ich na tenké mesiačiky. Zmiešajte jablká s orechmi, hrozienkami, kryštálovým cukrom a škoricou.
      3. 2/3 cesta vtlačte do guľatej formy (s priemerom 25 cm) vyloženej papierom na pečenie. Okraje koláča by mali dosahovať cca do polovice výšky okrajov formy. Cesto posypte strúhankou a potom do formy na cesto dajte jablkovú zmes.
      4. Zo zvyšnej 1/3 cesta vytvorte guľôčky, z nich vytvarujte valčeky a tie poklaďte na povrch koláča. Môžete pokladať do mriežky či vytvoriť rôzne obrazce. Cesto opatrne roztlačte vždy tak, aby vznikli cca 1 cm široké pruhy cesta.
      5. Pečte v predhriatej rúre cca 35 – 45 minút. Nechajte koláč ešte 10 – 15 minút vo forme a potom odstráňte okraj formy na pečenie.
      6. Varianty: Môžete pridať nasekaný sušený zázvor alebo sušené brusnice. Vlašské orechy môžete nahradiť pistáciami, mandľami alebo pekanovými orechmi.
      TIP: Potrite cesto rozmiešaným vajcom tesne pred pečením, dodá to cestu krásny lesk. Namiesto strúhanky môžete použiť 2 – 3 lyžice pudingového prášku.

      https://www.youtube.com/watch?v=z9YB9SLdKtE