Jablčný koláč
Výborný koláč s chrumkavou orechovou posýpkou na povrchu. A nezdráhajte sa, so šľahačkou alebo so zmrzlinou chutí najlepšie.
Čas prípravy20 minute
12 porce

Prísady
Posýpka
- 65 g hladkej múky
- 55 g hnedého cukru
- ¾ lyžičky mletej škorice
- štipka soli
- 40 g studeného rastlinného tuku Hera Maslová nakrájaného na malé kúsky
- 50 g opražených a nahrubo nasekaných orieškov (môžete použiť mandle, lieskové oriešky, vlašské alebo pekanové orechy)
Cesto
- 130 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- 55 g rastlinného tuku Hera Maslová
- 100 g krupicového cukru
- 1 veľké vajíčko
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 80 ml mlieka
- 2 veľké pevné jablká (nám sa osvedčil typ Granny Smith), olúpané a nakrájané na tenké plátky
Príprava
Postup prípravy
- Rúru rozohrejte na 180 °C. Formu alebo plech (cca 20 cm) vymažte Herou Maslovou a vysypte troškou múky.
- Pripravte si topping. Vo veľkej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, škoricu a soľ. Studenú Heru Maslovú rýchlo spracujte s múčnou zmesou do konzistencie, ktorá pripomína posýpku. Nakoniec vmiešajte nasekané oriešky a dajte bokom.
- Na koláč zmiešajte vo veľkej mise múku, prášok do pečiva a soľ. V ďalšej mise, alebo priamo v nádobe elektrického mixéra vyšľahajte Heru Maslovú dohladka. Pridajte krupicový cukor a šľahajte, kým nie je zmes nadýchaná. Nakoniec pridajte vanilkový extrakt a vajíčko a vypracujte hladkú zmes. Do takto pripravenej zmesi pridávajte múčnu zmes (postupne v troch dávkach) a takisto mlieko (postupne v dvoch dávkach). Cesto neprepracujte, ale uistite sa, že v ňom nezostali žiadne hrudky. Cesto nalejte do pripravenej formy, uhlaďte ho a poukladajte naň nakrájané jablká. Nakoniec celý koláč bohato posypte pripraveným toppingom.
- Pečte približne 45 – 50 minút, alebo kým špajľa nevyjde z cesta suchá.
- Upečený koláč vyberte z rúry na chladiacu mriežku.
- Koláč môžete servírovať ako teplý, a to najlepšie sa zmrzlinou, alebo studený.
