use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Koláč mnohých chutí

Pokiaľ sa doma nemôžete nikdy zhodnúť, aké koláče upečiete, upečte tento. Vďaka rozdeleniu na mriežku môžete každý štvorček naplniť niečím iným, a tak si každý príde na svoje.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy40 minute
  • 20 porce
recipe image Koláč mnohých chuťí

Prísady

Na cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g rastlinného tuku Hera
  • 2 žĺtky
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • štipka soli
Na posýpku:
  • 100 g hrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 80 g rastlinného tuku Hera
Na náplň:
  • tvaroh, lekvár, mak, ovocie, džem, pečené jablká, orechy
  • 1 vajce na potretie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Vo vlažnom mlieku rozmiešajte lyžicu cukru a lyžicu múky. Rozdrobte doň droždie a nechajte stáť asi desať minút na teplom mieste. Keď budú na povrchu bubliny, kvások je pripravený. Heru si rozpusťte v malom hrnci na platni.
      2. Do misy kuchynského robota dajte múku, vyklepnite do nej dva žĺtky a pridajte zvyšný cukor a štipku soli. Vlejte mlieko s kváskom a rozpustenou mierne vychladenou Herou. Na robot nasaďte hnetací nadstavec a vymiešajte hladké, nelepivé cesto. Cesto nechajte hodinu kysnúť pod utierkou na teplom mieste. Zatiaľ čo cesto kysne, pripravte si náplne a posýpku.
      3. Náplne si zvoľte podľa seba. Výborný je tvaroh s cukrom, maková náplň, lekvár, mleté sušené hrušky, orechy, marmeláda. Čokoľvek máte doma poruke a máte radi. Zmiešajte cukor, múku a Heru. Miešajte tak dlho, kým nebude zmes sypká a drobivá.
      4. Z vykysnutého cesta oddeľte 300 g. Zvyšok cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske. Plát cesta dajte na plech vyložený papierom na pečenie a ešte menším valčekom rozvaľkajte až po okraje. Z oddeleného cesta vyvaľkajte tenké valčeky, ktorými rozdelíte cesto na plechu na jednotlivé štvorčeky. Povrch cesta potrite rozšľahaným vajcom.
      5. Do jednotlivých štvorčekov dajte pripravené náplne. Posypte posýpkou. Nechajte ešte 15 minút kysnúť a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte 30 minút.