Koláč mnohých chutí
Pokiaľ sa doma nemôžete nikdy zhodnúť, aké koláče upečiete, upečte tento. Vďaka rozdeleniu na mriežku môžete každý štvorček naplniť niečím iným, a tak si každý príde na svoje.
Čas prípravy40 minute
20 porce

Prísady
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g rastlinného tuku Hera
- 2 žĺtky
- 1 kocka droždia (42 g)
- 200 ml plnotučného mlieka
- štipka soli
Na posýpku:
- 100 g hrubej múky
- 50 g práškového cukru
- 80 g rastlinného tuku Hera
Na náplň:
- tvaroh, lekvár, mak, ovocie, džem, pečené jablká, orechy
- 1 vajce na potretie
Príprava
Postup prípravy
- Vo vlažnom mlieku rozmiešajte lyžicu cukru a lyžicu múky. Rozdrobte doň droždie a nechajte stáť asi desať minút na teplom mieste. Keď budú na povrchu bubliny, kvások je pripravený. Heru si rozpusťte v malom hrnci na platni.
- Do misy kuchynského robota dajte múku, vyklepnite do nej dva žĺtky a pridajte zvyšný cukor a štipku soli. Vlejte mlieko s kváskom a rozpustenou mierne vychladenou Herou. Na robot nasaďte hnetací nadstavec a vymiešajte hladké, nelepivé cesto. Cesto nechajte hodinu kysnúť pod utierkou na teplom mieste. Zatiaľ čo cesto kysne, pripravte si náplne a posýpku.
- Náplne si zvoľte podľa seba. Výborný je tvaroh s cukrom, maková náplň, lekvár, mleté sušené hrušky, orechy, marmeláda. Čokoľvek máte doma poruke a máte radi. Zmiešajte cukor, múku a Heru. Miešajte tak dlho, kým nebude zmes sypká a drobivá.
- Z vykysnutého cesta oddeľte 300 g. Zvyšok cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske. Plát cesta dajte na plech vyložený papierom na pečenie a ešte menším valčekom rozvaľkajte až po okraje. Z oddeleného cesta vyvaľkajte tenké valčeky, ktorými rozdelíte cesto na plechu na jednotlivé štvorčeky. Povrch cesta potrite rozšľahaným vajcom.
- Do jednotlivých štvorčekov dajte pripravené náplne. Posypte posýpkou. Nechajte ešte 15 minút kysnúť a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte 30 minút.
