Hruškový koláč s dvomi druhmi orechov
Vynikajúci mriežkový koláč s hruškami a orieškami. Chutí síce jesenne, ale občas človek neodolá a beží do obchodu pre hrušky aj kedykoľvek inokedy.
- Čas prípravy30 minute
- 12 porce
Prísady
Na cesto
- 400 g hladkej múky
- 75 g práškového cukru
- 200 g Hery maslovej
- 60 ml vody
Na náplň
- 8 hrušiek
- 2 citróny
- 55 g medu
- 2 lyžice krémového likéru
- 1 lyžičky škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 vanilkový struk
- 55 g vlašských orechov (nasekané nahrubo)
- 55 g lieskových orechov (nasekané nahrubo)
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 žĺtok
- kyslá smotana na servírovanie
- hrozienka podľa chuti
Príprava
Postup prípravy
- Z múky, cukru a dobre vychladenej Hery maslovej pripravte posýpku. Postupne pridávajte ľadovú vodu a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte do gule a dajte chladiť.
- Do hrnca dajte na mesiačiky nakrájané a očistené hrušky, šťavu z citrónov, cukor, krémový likér, škoricu, zázvor, semienka z vanilkového struku a 125 ml vody. Priveďte do varu a varte, dokiaľ ovocie nezmäkne. Potom nechajte ovocie vychladnúť.
- Rúru predhrejte na 200 °C. Vymastite tortovú formu s priemerom 20 cm. Z cesta oddeľte jednu štvrtinu a dajte späť do chladničky. Zvyšok cesta vyvaľkajte a vyložte ním dno i boky formy. Cesto prepichajte vidličkou a dajte chladiť na 10 – 15 minút. Potom priklopte papierom na pečenie, zaťažte fazuľou a pečte dozlatista cca 20 minút.
- Orechy zmiešajte s trstinovým cukrom a lyžicou hladkej múky. Na dno upečeného koláča rozprestrite orechovú zmes a na ňu dajte hruškovú. Kto má rád, môže pridať aj hrozienka.
- Rozvaľkajte zvyšnú štvrtinu cesta do výšky 5 mm a nakrájajte z neho 8 pásikov (môžete aj viac, záleží na vás akú chcete mať mriežku). Z pásikov vytvorte na ceste mriežku. Potrite vajcom a pečte 20 – 25 minút.
TIP: Koláč servírujte teplý s kyslou smotanou.