use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Hruškový koláč s dvomi druhmi orechov

Vynikajúci mriežkový koláč s hruškami a orieškami. Chutí síce jesenne, ale občas človek neodolá a beží do obchodu pre hrušky aj kedykoľvek inokedy.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy30 minute
  • 12 porce
recipe image Hruškový koláč s dvomi druhmi orechov

Prísady

Na cesto
  • 400 g hladkej múky
  • 75 g práškového cukru
  • 200 g Hery maslovej
  • 60 ml vody
Na náplň
  • 8 hrušiek
  • 2 citróny
  • 55 g medu
  • 2 lyžice krémového likéru
  • 1 lyžičky škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 vanilkový struk
  • 55 g vlašských orechov (nasekané nahrubo)
  • 55 g lieskových orechov (nasekané nahrubo)
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • kyslá smotana na servírovanie
  • hrozienka podľa chuti

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Z múky, cukru a dobre vychladenej Hery maslovej pripravte posýpku. Postupne pridávajte ľadovú vodu a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte do gule a dajte chladiť.
      2. Do hrnca dajte na mesiačiky nakrájané a očistené hrušky, šťavu z citrónov, cukor, krémový likér, škoricu, zázvor, semienka z vanilkového struku a 125 ml vody. Priveďte do varu a varte, dokiaľ ovocie nezmäkne. Potom nechajte ovocie vychladnúť.
      3. Rúru predhrejte na 200 °C. Vymastite tortovú formu s priemerom 20 cm. Z cesta oddeľte jednu štvrtinu a dajte späť do chladničky. Zvyšok cesta vyvaľkajte a vyložte ním dno i boky formy. Cesto prepichajte vidličkou a dajte chladiť na 10 – 15 minút. Potom priklopte papierom na pečenie, zaťažte fazuľou a pečte dozlatista cca 20 minút.
      4. Orechy zmiešajte s trstinovým cukrom a lyžicou hladkej múky. Na dno upečeného koláča rozprestrite orechovú zmes a na ňu dajte hruškovú. Kto má rád, môže pridať aj hrozienka.
      5. Rozvaľkajte zvyšnú štvrtinu cesta do výšky 5 mm a nakrájajte z neho 8 pásikov (môžete aj viac, záleží na vás akú chcete mať mriežku). Z pásikov vytvorte na ceste mriežku. Potrite vajcom a pečte 20 – 25 minút.
      TIP: Koláč servírujte teplý s kyslou smotanou.