Jahodovo-smotanová torta
Letná torta s jahodami a krémom zo smotanového syra. Znie to dobre? Je to dobré!
- Čas prípravy45 minute
- 12 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 100 g horkej čokolády
- 300 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
- 300 g krupicového cukru
- 6 vajec
- 300 g polohrubej múky
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 2 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 150 ml mlieka
- 300 g smotanového syra
- 50 g práškového cukru
- 400 ml smotany
- 2 ČL vanilkového cukru
- 500 g jahôd (pokiaľ možno menších)
Príprava
Postup prípravy
- Pred prípravou jahodovej torty si predhrejte rúru na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C). Plech vyložte papierom na pečenie. Čokoládu polámte na menšie kúsky a spolu s maslovou Herou ich nechajte rozpustiť v hrnci na miernom ohni. Cukor a vajcia vyšľahajte pomocou metličkového mixéra do krémovej konzistencie. Pomaly primiešavajte tekutú zmes rozpustenej čokolády a rastlinného tuku.
- Do misy, v ktorej máte zmes múky, mletých lieskových orechov a štipky soli prilievajte za stáleho miešania mlieko, kým sa nevytvorí cesto. Na pripravený plech s papierom na pečenie rozprestrite cesto a umiestnite ho do predhriatej rúry asi na 20 minút. Či je už cesto hotové, môžete skontrolovať pomocou drevenej špajle, ktorá by po zapichnutí a vytiahnutí mala zostať suchá.
- Smotanový syr a práškový cukor vyšľahajte do jemného krému. Smotanu s vanilkovým cukrom vyšľahajte elektrickým ručným mixérom a postupne pridávajte krém zo smotanového syra. Hotovú náplň nechajte vychladnúť v chladničke. Medzitým si očistite jahody, odkrojte tenšie plátky a zvyšok jahody nechajte vcelku.
- Vychladené cesto pozdĺžne rozkrojte na dve rovnako veľké vrstvy. S ozdobnou nádobou naplnenou krémom budete vytvárať rovnomerné guľky na prvý korpus. Nechajte si cca 2 cm okraja, aby vám neskôr krém nevytiekol, a následne na krémové guľky poukladajte plátky pripravených jahôd. Na vrch prvého, už ozdobeného korpusu priložte druhý a ozdobte ho rovnakým spôsobom, tentoraz bez okrajov. Ozdobte väčšími kusmi jahôd. Tortu nechajte vychladiť v chladničke. Nakoniec nakrájajte na menšie kúsky a podávajte ako jahodové rezy.