Malinovo-ostružinový koláč s mascarpone
Viete, že lesné ovocie chutí aj tak najlepšie doma? Nie? Tak si upečte tento svieži koláč a vychutnajte si ho v pohodlí svojej kuchyne.
Čas prípravy20 minute
12 porce

Prísady
Zoznam ingrediencií
- 250 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 80 g krupicového cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 125 g Hery
- Hera na vymastenie formy
- suché strukoviny na zaťaženie
Náplň:
- 4 žĺtky
- 500 g mascarpone
- 170 g práškového cukru
Na ozdobu:
- 200 g malín
- 300 g ostružín
- lístky mäty
Príprava
Postup prípravy
- Múku zmiešajte s kypriacim práškom a preosejte ju na dosku. Pridajte cukor, štipku soli, vajce a Heru nakrájanú na kúsky. Zo všetkých prísad rýchlo vypracujte pevné cesto. Zabaľte ho do fólie a na 30 minút uložte do chladničky. Koláčovú formu s priemerom 26 cm vymastite tukom. Z cesta vyvaľkajte guľatý plát s priemerom asi 30 cm a formu ním vyložte. Vytvorte zvýšený okraj a prebytočné cesto odrežte. Na korpus položte alobal a nasypte naň strukoviny, aby ste cesto zaťažili a pri pečení sa v ňom netvorili bubliny. Pečte ho vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 25 minút. Po upečení opatrne odstráňte alobal s fazuľami a korpus nechajte mierne vychladnúť vo forme. Potom ho vyklopte na kovovú mriežku a nechajte vychladnúť úplne.
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom v horúcom vodnom kúpeli do peny. Zmes nechajte vychladnúť a potom do nej vmiešajte mascarpone. Upečený korpus naplňte krémom a ozdobne poklaďte očistenými malinami a ostružinami. Koláč ozdobte mätou a ihneď podávajte.
