Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Makové minizáviny s višňami
Čas pečenia1 ure 0 minute
1 porce
Prísady
250 g hladkej múky
125 ml smotany
1 žĺtok
2 lyžice oleja
štipka soli
1 bielok na potretie
hladká múka na posypanie
300 g višní
200 g makovej náplne vo vrecúšku
múčkový cukor na posypanie
Energy (kcal)
0 kcal
Energy (kJ)
0 kJ
Protein (g)
0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)
0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)
0.0 g
Sugar (g)
0.0 g
Fibre (g)
0.0 g
Fat (g)
0.0 g
Saturated fat (g)
0.0 g
Unsaturated fat (g)
0.0 g
Monounsaturated fat (g)
0.0 g
Polyunsaturated fat (g)
0.0 g
Trans fat (g)
0.0 g
Cholesterol (mg)
0 mg
Sodium (mg)
0 mg
Salt (g)
0.00 g
Vitamin A (IU)
0 IU
Vitamin C (mg)
0.0 mg
Calcium (mg)
0 mg
Iron (mg)
0.00 mg
Potassium (mg)
0 mg
Príprava
Múku so štipkou soli preosejeme na dosku na cesto, pridáme žĺtok, olej, smotanu a všetko rukami dobre prepracujeme na hladké nelepivé cesto.
Zabalíme ho do fólie a necháme pri izbovej teplote 30 minút odpočinúť.
Makovú náplň dáme do misky, prilejeme 100 ml vody, premiešame a necháme 20 minút naboptnať.
Čerstvé višne očistíme a opláchneme, ak ide o kompót, necháme ich odkvapkať v kuchynskom site.
Dosku na cesto poprášime múkou a cesto na ňom rozváľame na tenký plát s rozmermi 50 × 40 cm, ktorý pozdĺžne rozpolíme.
Stred každého pruhu cesta potrieme makovou náplňou a na nej rozložíme višne.
Okraje cesta potrieme rozšľahaným bielkom a stočíme do závinu.
Oba záviny prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a po celom povrchu ich potrieme zvyšným bielkom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 190 °C asi 30 minút.
Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke, posypeme múčkovým cukrom a nakrájame na kúsky.