Marcipánová torta
Zapojte fantáziu a ozdobte túto tortu plnú marcipánu ručne vyrobenými ozdobami. A nemusia byť len veľkonočné. Pokojne si ju vychutnajte aj počas jesene s hravými marcipánovými tekvicami.
- Čas pečenia1 ure
- 1 porce
Prísady
Na krém
- 250 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
- 500 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 200 g marcipánu
Na piškótový korpus
- 6 vajec
- 1½ pohára (250g) múky
- 1½ pohára (250g) cukru
- 1½ lyžičky kypriaceho prášku Dr. Oetker
- 50 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
Na poliatie korpusu
- 2/3 pohára vody
- 3 lyžice cukru
- citrónová šťava z ½ citrónu
- 2 lyžice Amaretta
Naviac
- marhuľový lekvár
- 20 g marcipánu na prípravu veľkonočnej dekorácie (zvieratká a vajíčka)
Príprava
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 170ºC.
- Pripravte si okrúhlu formu na pečenie (27 cm). Vymastite ju rastlinným tukom Hera maslová príchuť a vysypte múkou.
- Rozpustite Heru maslová príchuť a nechajte ju vychladnúť.
- Vajcia vyšľahajte s cukrom.
- Pridajte múku s kypriacom práškom.
- Napokon pridajte rozpustenú Heru maslová príchuť a jemne premiešajte. Cesto vložte do formy na pečenie a pečte 40 minút.
- Po upečení vychladnutý korpus rozrežte na dve vrstvy.
- Horúcu vodu zmiešajte s cukrom a s citrónovou šťavou. Po vychladnutí prilejte alkohol.
- Polovicu mlieka uvarte s marcipánom. Keď sa mlieko začne variť, pridajte zvyšok mlieka zmiešaného s vanilkovým pudingom.
- Puding uvarte podľa návodu, potom ho pod pokrievkou nechajte vychladnúť. Do vychladeného pudingu postupne pridávajte Heru maslová príchuť tak, aby mal vzniknutý krém hladkú konzistenciu.
- Následne si položte jedno poschodie korpusu na tanier (spodnou stranou nahor) a pokvapkajte ho polovicou pripravenej šťavy. Potom ho potrite lekvárom a polovicou krému. Napokon ho prikryte druhou časťou korpusu, ktorý tiež pokvapkajte zostatkom šťavy.
- Tortu zhora i z okrajových strán potrite krémom a dozdobte marcipánovou dekoráciou.