Mrkvová bábovka
Koľko poznáte receptov na bábovku? My asi 100! A toto je jeden z nich. Vyskúšajte vláčnu mrkvovú bábovku.
- Čas prípravy20 minute
- 12 porce
Prísady
Na cesto:
- 3 vajcia
- 1 hrnček cukru
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 3 hrnčeky najemno nastrúhanej mrkvy + trochu na ozdobenie
- 3 hrnčeka Hery maslovej
- 1 vrecka prášku do pečiva
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička muškátového orieška
- 1 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
- štipka soli
Na vymastenie:
- kúsok Hery maslovej
- hrubá múka
Na citrónovú polevu:
- 100 g práškový cukor
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica horúcej vody
Príprava
Postup prípravy
- Mrkvu si nastrúhajte a vytlačte z nej prebytočnú vodu. V jednej mise zmiešajte dohromady polohrubú múku, prášok do pečiva, škoricu, muškátový oriešok a štipku soli.
- V druhej mise vyšľahajte vajcia s cukrom, postupne pridajte Heru maslovú a nastrúhanú mrkvu. Do premiešanej zmesi začnite prisypávať múčnu zmes a poriadne premiešajte. Úplne nakoniec pridajte a zapracujte orechy.
- Vymastite a vysypte si bábovkovú formu. Nalejte do nej cesto. Pečte približne hodinu v predhriatej rúre na 180 °C. Či je bábovka upečená vyskúšajte špajľou, vzhľadom na to, že mrkva púšťa vodu, môže sa piecť v každej rúre iný časový úsek.
- Na polevu v miske zmiešajte citrónovú šťavu s vodou. Postupne prisypávajte a zašľahávajte cukor. Šľahajte, dokiaľ poleva nezíska hladkú, hustejšiu konzistenciu. Polevu nalejte na vychladnutú bábovku a nechajte zaschnúť. Na dozdobenie môžete použiť trochu nastrúhanej mrkvy.