use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Mrkvová bábovka

Koľko poznáte receptov na bábovku? My asi 100! A toto je jeden z nich. Vyskúšajte vláčnu mrkvovú bábovku.
  • 1 ure
  • Čas prípravy20 minute
  • 12 porce
recipe image Mrkvová bábovka

Prísady

Na cesto:
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček cukru
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 3 hrnčeky najemno nastrúhanej mrkvy + trochu na ozdobenie
  • 3 hrnčeka Hery maslovej
  • 1 vrecka prášku do pečiva
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička muškátového orieška
  • 1 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
  • štipka soli
Na vymastenie:
  • kúsok Hery maslovej
  • hrubá múka
Na citrónovú polevu:
  • 100 g práškový cukor
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica horúcej vody

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Mrkvu si nastrúhajte a vytlačte z nej prebytočnú vodu. V jednej mise zmiešajte dohromady polohrubú múku, prášok do pečiva, škoricu, muškátový oriešok a štipku soli.
      2. V druhej mise vyšľahajte vajcia s cukrom, postupne pridajte Heru maslovú a nastrúhanú mrkvu. Do premiešanej zmesi začnite prisypávať múčnu zmes a poriadne premiešajte. Úplne nakoniec pridajte a zapracujte orechy.
      3. Vymastite a vysypte si bábovkovú formu. Nalejte do nej cesto. Pečte približne hodinu v predhriatej rúre na 180 °C. Či je bábovka upečená vyskúšajte špajľou, vzhľadom na to, že mrkva púšťa vodu, môže sa piecť v každej rúre iný časový úsek.
      4. Na polevu v miske zmiešajte citrónovú šťavu s vodou. Postupne prisypávajte a zašľahávajte cukor. Šľahajte, dokiaľ poleva nezíska hladkú, hustejšiu konzistenciu. Polevu nalejte na vychladnutú bábovku a nechajte zaschnúť. Na dozdobenie môžete použiť trochu nastrúhanej mrkvy.