Newyorský cheesecake
Klasický cheesecake bez príkras, ideálny pre vaše prvé pokusy s týmto typom torty.
- Čas prípravy20 minute
- 10 porce
Prísady
Na korpus
- 200 g sušienok, napr. maslových
- 75 g rastlinného tuku Hera
Na náplň
- 1 citrón
- 30 g kukuričnej múky (3 lyžice)
- 450 g jemného tvarohu alebo ricotty
- 200 g svetlo-hnedého cukru
- 16 g vanilkového cukru (2 vrecúška)
- 5 vajec
- práškový cukor
Príprava
Postup prípravy
- Predhrejte rúru na 150 °C (elektrickú rúru).
- Najemno rozdrvte sušienky v mixéri alebo dajte sušienky do igelitového vrecúška a valčekom ich rozdrvte na malé kúsky.
- Rozpustite Heru vo veľkom hrnci a potom do nej vmiešajte nadrvené sušienky.
- Do vymastenej (alebo papierom na pečenie vyloženej) okrúhlej tortovej formy naneste korpusovú zmes, ktorú poriadne zatlačte do formy zadnou stranou lyžice.
- Poriadne horúcou vodou umyte citrón a nastrúhajte z neho kôru do veľkej misy. Vytlačte citrón a 2 lyžice šťavy pridajte ku kôre (zbytok šťavy nepoužijeme).
- Zmiešajte kukuričnú múku s citrónom, tvarohom a cukrom, použite mixér alebo varechu. Z jedného vajca oddeľte žĺtok od bielka. Zmiešajte žĺtok s tvarohovou zmesou. Postupne do zmesi pridajte ostatné vajcia a premiešajte.
- Nalejte tvarohovú zmes na sušienkový korpus a dajte piecť do predhriatej rúry.) Pečte 50 – 60 minút, pokiaľ nie je náplň dostatočne pevná.
- Vypnite rúru, otvorte dvierka a nechajte cheesecake vychladnúť v rúre. Cheesecake zakryte potravinovou fóliou a dajte na deň alebo cez noc stuhnúť do chladničky. Odstráňte okraj formy, posypte práškovým cukrom a úzkym nožom cheesecake rozkrájajte na 8 – 10 kúskov.
- Tip: Namiesto obyčajných sušienok môžete použiť celozrnné, zázvorové alebo inak ochutené sušienky.
Tip: Pred servírovaním posypte cheesecake zmesou cukru a škorice alebo kakaa.