Obrátený čerešňový koláč
Zdá sa vám, že niektoré dni sú skrátka hore nohami? Presne pre tie je tu tento recept na obrátený čerešňový koláč.
Čas prípravy30 minute
12 porce

Prísady
Zoznam ingrediencií
- 500 g čerešní bez kôstok
- 2 hrsti mandľových plátkov
na karamel
- 100 g Hery maslová príchuť
- 100 g cukru krupice
na cesto
- 300 g polohrubej múky
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 100 g Hery maslová príchuť
- 120 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 150 g kyslej smotany
- 100 g smotany na šľahanie
Príprava
Postup prípravy
- Najprv si zo 100 g cukru a 100 g Hery pripravte karamel. Do rozohriateho hrnca nasypte cukor, ktorý sa začne rozpúšťať a zlatnúť. Keď začne chytať tmavozlatú farbu, môžete odstaviť hrniec z platne a opatrne pridajte Heru a rozmiešajte. Neľakajte sa, bude chvíľu trvať, kým sa obe suroviny spoja. Dávajte pozor, aby karamel z cukru nebol príliš tmavý, bol by horký.
- Pripravenú formu si vymažte Herou, hlavne boky. Potom do nej na dno nalejte karamel. Na ten naukladajte alebo nasypte vykôstkované čerešne, ktoré posypte mandľovými plátkami.
- Mäkkú Heru (100 g) a práškový cukor začnite spolu šľahať. Až sa spoja, pridajte najskôr jedno vajce, zašľahajte, a potom aj druhé. Po chvíli šľahania budete mať svetlú hladkú penu. Do peny pridajte polovicu múky, zašľahajte. Teraz kyslú smotanu a smotanu na šľahanie. Opäť zamiešajte. A nakoniec zvyšnú múku zmiešanú so sódou a štipkou soli. Vymiešajte hladké, len trochu tekuté cesto, ktoré opatrne preneste na čerešne a uhlaďte. Pracujte jemne, aby vám čerešne veľmi necestovali po dne.
- Pečte na 180 °C asi 45 až 50 minút. Povrch koláča bude zlatistý.
- Vyberte z rúry a ihneď vyklopte na pripravenú podložku. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať.
