Obrátený čerešňový koláč
Zdá sa vám, že niektoré dni sú skrátka hore nohami? Presne pre tie je tu tento recept na obrátený čerešňový koláč.
- Čas prípravy30 minute
- 12 porce
Prísady
Zoznam ingrediencií
- 500 g čerešní bez kôstok
- 2 hrsti mandľových plátkov
na karamel
- 100 g Hery maslová príchuť
- 100 g cukru krupice
na cesto
- 300 g polohrubej múky
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 100 g Hery maslová príchuť
- 120 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 150 g kyslej smotany
- 100 g smotany na šľahanie
Príprava
Postup prípravy
- Najprv si zo 100 g cukru a 100 g Hery pripravte karamel. Do rozohriateho hrnca nasypte cukor, ktorý sa začne rozpúšťať a zlatnúť. Keď začne chytať tmavozlatú farbu, môžete odstaviť hrniec z platne a opatrne pridajte Heru a rozmiešajte. Neľakajte sa, bude chvíľu trvať, kým sa obe suroviny spoja. Dávajte pozor, aby karamel z cukru nebol príliš tmavý, bol by horký.
- Pripravenú formu si vymažte Herou, hlavne boky. Potom do nej na dno nalejte karamel. Na ten naukladajte alebo nasypte vykôstkované čerešne, ktoré posypte mandľovými plátkami.
- Mäkkú Heru (100 g) a práškový cukor začnite spolu šľahať. Až sa spoja, pridajte najskôr jedno vajce, zašľahajte, a potom aj druhé. Po chvíli šľahania budete mať svetlú hladkú penu. Do peny pridajte polovicu múky, zašľahajte. Teraz kyslú smotanu a smotanu na šľahanie. Opäť zamiešajte. A nakoniec zvyšnú múku zmiešanú so sódou a štipkou soli. Vymiešajte hladké, len trochu tekuté cesto, ktoré opatrne preneste na čerešne a uhlaďte. Pracujte jemne, aby vám čerešne veľmi necestovali po dne.
- Pečte na 180 °C asi 45 až 50 minút. Povrch koláča bude zlatistý.
- Vyberte z rúry a ihneď vyklopte na pripravenú podložku. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať.