use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Raňajkové celozrnné rožky s vločkami

  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Raňajkové celozrnné rožky s vločkami

Prísady

Kvások
  • 120 ml vlažnej vody
  • 150 g pšeničnej chlebovej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička medu
Na namočenie
  • 50 g celozrnnej špaldovej múky
  • 50 g ovsených vločiek
  • 150 ml vriacej vody
Na dokončenie
  • 150 ml vlažnej vody
  • 30 g ľanových semienok
  • 2 lyžice rozpustenej Hery maslová príchuť
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky chlebového korenia alebo mletej rasce
  • zhruba 400 g celozrnnej pšeničnej múky

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Celozrnnú špaldovú múku premiešajte s ovsenými vločkami a zalejte vriacou vodou. Nechajte bokom, aby vločky a múka nasiakli vodu. Pusťte sa do ďalšej prípravy – do výroby kvásku. Zmiešajte všetky suroviny – vodu, múku, droždie a med. Premiešanú zmes nechajte kysnúť hodinu v mise. Po hodine pridajte zvyšok surovín, špaldovú múku s vločkami a vymiešajte hladké krásne cesto. Ideálne v robote alebo domácej pekárni. Nechajte kysnúť ďalšiu hodinu, pokojne aj trošku dlhšie. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na 10 rovnakých kôpok. Tie nechajte ďalších 15 minút kysnúť. Z kôpok vyvaľkajte valčekom tenké ovály, ktoré zrolujte do tvaru rožka. Trošku tlačte, aby sa cesto pekne spojilo. Pozor, aby cesto nebolo až príliš pomúčené, pretože potom sa nebude lepiť a rožky sa roztvoria. Pokojne môžete vytvarovať dalamánky alebo žemle. Do rožtekov narežte niekoľko zárezov a posypte hrubou soľou. Nechajte opäť kysnúť asi pol až trištvrte hodiny. Pečte v rúre predhriatej na 220 °C asi 20 minút.