Raňajkové celozrnné rožky s vločkami
Čas pečenia1 ure
1 porce

Prísady
Kvások
-
120 ml vlažnej vody
-
150 g pšeničnej chlebovej múky
-
20 g čerstvého droždia
-
1 lyžička medu
Na namočenie
-
50 g celozrnnej špaldovej múky
-
50 g ovsených vločiek
-
150 ml vriacej vody
Na dokončenie
-
150 ml vlažnej vody
-
30 g ľanových semienok
-
2 lyžice rozpustenej Hery maslová príchuť
-
2 lyžičky soli
-
2 lyžičky chlebového korenia alebo mletej rasce
-
zhruba 400 g celozrnnej pšeničnej múky
Príprava
Postup prípravy
-
Celozrnnú špaldovú múku premiešajte s ovsenými vločkami a zalejte vriacou vodou. Nechajte bokom, aby vločky a múka nasiakli vodu. Pusťte sa do ďalšej prípravy – do výroby kvásku.
Zmiešajte všetky suroviny – vodu, múku, droždie a med. Premiešanú zmes nechajte kysnúť hodinu v mise.
Po hodine pridajte zvyšok surovín, špaldovú múku s vločkami a vymiešajte hladké krásne cesto. Ideálne v robote alebo domácej pekárni. Nechajte kysnúť ďalšiu hodinu, pokojne aj trošku dlhšie.
Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na 10 rovnakých kôpok. Tie nechajte ďalších 15 minút kysnúť.
Z kôpok vyvaľkajte valčekom tenké ovály, ktoré zrolujte do tvaru rožka. Trošku tlačte, aby sa cesto pekne spojilo. Pozor, aby cesto nebolo až príliš pomúčené, pretože potom sa nebude lepiť a rožky sa roztvoria. Pokojne môžete vytvarovať dalamánky alebo žemle.
Do rožtekov narežte niekoľko zárezov a posypte hrubou soľou.
Nechajte opäť kysnúť asi pol až trištvrte hodiny. Pečte v rúre predhriatej na 220 °C asi 20 minút.