Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
close menuopen menu
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Raňajkové celozrnné rožky s vločkami
Čas pečenia1 ure
1 porce
Prísady
Kvások
120 ml vlažnej vody
150 g pšeničnej chlebovej múky
20 g čerstvého droždia
1 lyžička medu
Na namočenie
50 g celozrnnej špaldovej múky
50 g ovsených vločiek
150 ml vriacej vody
Na dokončenie
150 ml vlažnej vody
30 g ľanových semienok
2 lyžice rozpustenej Hery maslová príchuť
2 lyžičky soli
2 lyžičky chlebového korenia alebo mletej rasce
zhruba 400 g celozrnnej pšeničnej múky
Príprava
Postup prípravy
Celozrnnú špaldovú múku premiešajte s ovsenými vločkami a zalejte vriacou vodou. Nechajte bokom, aby vločky a múka nasiakli vodu. Pusťte sa do ďalšej prípravy – do výroby kvásku.
Zmiešajte všetky suroviny – vodu, múku, droždie a med. Premiešanú zmes nechajte kysnúť hodinu v mise.
Po hodine pridajte zvyšok surovín, špaldovú múku s vločkami a vymiešajte hladké krásne cesto. Ideálne v robote alebo domácej pekárni. Nechajte kysnúť ďalšiu hodinu, pokojne aj trošku dlhšie.
Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte na 10 rovnakých kôpok. Tie nechajte ďalších 15 minút kysnúť.
Z kôpok vyvaľkajte valčekom tenké ovály, ktoré zrolujte do tvaru rožka. Trošku tlačte, aby sa cesto pekne spojilo. Pozor, aby cesto nebolo až príliš pomúčené, pretože potom sa nebude lepiť a rožky sa roztvoria. Pokojne môžete vytvarovať dalamánky alebo žemle.
Do rožtekov narežte niekoľko zárezov a posypte hrubou soľou.
Nechajte opäť kysnúť asi pol až trištvrte hodiny. Pečte v rúre predhriatej na 220 °C asi 20 minút.