Rožky plnené špenátom a syrom feta
Pokiaľ nie ste na sladké, určite oceníte rožky na slano. A návšteva tiež.
Čas prípravy20 minute
4 porce

Prísady
Cesto
- 270 g múky + trochu na dosku
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 200 g Hery
- 200 g syra krémového typu
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 vajce na potretie
Plnka
- 250 g špenátu (čerstvého alebo zmrazeného a roztopeného)
- 40 g Hery
- 1/2 cibule nakrájanej najemno
- soľ podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku
- korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica (15 g) múky
- 50 ml smotany (3 pol. lyžice)
- 75 g rozpučeného syra feta
Na potretie
- 1 rozšľahané vajce
- nastrúhaný parmezán alebo soľ
Príprava
- Preosejte do misy múku a prášok do pečiva, pridajte soľ. Do zmesi ručne zapracujte Heru, postupujte čo najrýchlejšie. Pridajte studený krémový syr a rýchlo rozmiešajte, aby sa suroviny spojili. Rozdeľte cesto na dva rovnaké diely, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte aspoň 2 hodiny (ideálne cez noc) v chladničke.
- Rozohrejte rúru na 180 °C.
- Pripravte si náplň: Nechajte na panvici rozpustiť Heru, cibuľu opečte so soľou tak, aby mala sklovitú konzistenciu, pridajte rozdrvený cesnak a korenie. Zasypte trochou múky, zamiešajte, pridajte smotanu, znova zamiešajte. Pridajte špenát a niekoľko minút povarte. Odstavte a primiešajte fetu. Nechajte vychladnúť.
- Na mierne pomúčenom povrchu vyvaľkajte vychladené cesto na kruh s priemerom 26 – 28 cm a hrúbkou 3 - 4 mm. Na cesto rozotrite plnku a rozkrájajte na 16 trojuholníkov (ako tortu). Zaviňte každý od širšieho konca. Rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte v izbovej teplote asi 30 minút. Potrite rozšľahaným vajcom, osoľte a pečte v rozohriatej rúre dozlatista (asi 20 – 25 minút).
