use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Rožky plnené špenátom a syrom feta

Pokiaľ nie ste na sladké, určite oceníte rožky na slano. A návšteva tiež.
  • 3 ure
  • Čas prípravy20 minute
  • 4 porce
recipe image Rožky plnené špenátom a syrom feta

Prísady

Cesto
  • 270 g múky + trochu na dosku
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 200 g Hery
  • 200 g syra krémového typu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 vajce na potretie
Plnka
  • 250 g špenátu (čerstvého alebo zmrazeného a roztopeného)
  • 40 g Hery
  • 1/2 cibule nakrájanej najemno
  • soľ podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku
  • korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica (15 g) múky
  • 50 ml smotany (3 pol. lyžice)
  • 75 g rozpučeného syra feta
Na potretie
  • 1 rozšľahané vajce
  • nastrúhaný parmezán alebo soľ

      Príprava

      1. Preosejte do misy múku a prášok do pečiva, pridajte soľ. Do zmesi ručne zapracujte Heru, postupujte čo najrýchlejšie. Pridajte studený krémový syr a rýchlo rozmiešajte, aby sa suroviny spojili. Rozdeľte cesto na dva rovnaké diely, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte aspoň 2 hodiny (ideálne cez noc) v chladničke.
      2. Rozohrejte rúru na 180 °C.
      3. Pripravte si náplň: Nechajte na panvici rozpustiť Heru, cibuľu opečte so soľou tak, aby mala sklovitú konzistenciu, pridajte rozdrvený cesnak a korenie. Zasypte trochou múky, zamiešajte, pridajte smotanu, znova zamiešajte. Pridajte špenát a niekoľko minút povarte. Odstavte a primiešajte fetu. Nechajte vychladnúť.
      4. Na mierne pomúčenom povrchu vyvaľkajte vychladené cesto na kruh s priemerom 26 – 28 cm a hrúbkou 3 - 4 mm. Na cesto rozotrite plnku a rozkrájajte na 16 trojuholníkov (ako tortu). Zaviňte každý od širšieho konca. Rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte v izbovej teplote asi 30 minút. Potrite rozšľahaným vajcom, osoľte a pečte v rozohriatej rúre dozlatista (asi 20 – 25 minút).