Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Rožky plnené špenátom a syrom feta

Pokiaľ nie ste na sladké, určite oceníte rožky na slano. A návšteva tiež.
  • 3 ure
  • Čas prípravy20 minute
  • 4 porce
recipe image Rožky plnené špenátom a syrom feta

Prísady

Cesto
  • 270 g múky + trochu na dosku
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 200 g Hery
  • 200 g syra krémového typu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 vajce na potretie
Plnka
  • 250 g špenátu (čerstvého alebo zmrazeného a roztopeného)
  • 40 g Hery
  • 1/2 cibule nakrájanej najemno
  • soľ podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku
  • korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica (15 g) múky
  • 50 ml smotany (3 pol. lyžice)
  • 75 g rozpučeného syra feta
Na potretie
  • 1 rozšľahané vajce
  • nastrúhaný parmezán alebo soľ

      Príprava

      1. Preosejte do misy múku a prášok do pečiva, pridajte soľ. Do zmesi ručne zapracujte Heru, postupujte čo najrýchlejšie. Pridajte studený krémový syr a rýchlo rozmiešajte, aby sa suroviny spojili. Rozdeľte cesto na dva rovnaké diely, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte aspoň 2 hodiny (ideálne cez noc) v chladničke.
      2. Rozohrejte rúru na 180 °C.
      3. Pripravte si náplň: Nechajte na panvici rozpustiť Heru, cibuľu opečte so soľou tak, aby mala sklovitú konzistenciu, pridajte rozdrvený cesnak a korenie. Zasypte trochou múky, zamiešajte, pridajte smotanu, znova zamiešajte. Pridajte špenát a niekoľko minút povarte. Odstavte a primiešajte fetu. Nechajte vychladnúť.
      4. Na mierne pomúčenom povrchu vyvaľkajte vychladené cesto na kruh s priemerom 26 – 28 cm a hrúbkou 3 - 4 mm. Na cesto rozotrite plnku a rozkrájajte na 16 trojuholníkov (ako tortu). Zaviňte každý od širšieho konca. Rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte v izbovej teplote asi 30 minút. Potrite rozšľahaným vajcom, osoľte a pečte v rozohriatej rúre dozlatista (asi 20 – 25 minút).