Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Slaná briošková ruža so šunkou, syrom a vajcom

Kvet, ktorý ocenia nielen ženy. Briošková ruža je skvelým pohostením pre návštevy, alebo príjemným "zobnutím" kedykoľvek počas dňa.
  • 2 ure 30 minute
  • Čas prípravy30 minute
  • 4 porce
recipe image Slaná briošková ruža so šunkou, syrom a vajcom

Prísady

  • 10 g krupicového cukru
  • 25 g čerstvého droždia
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 500 g múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 80 g rozpustenej Hery
  • 1 žĺtok (M)
  • 1 vajce (S) na rozšľahanie
Plnka
  • 3 vajcia uvarené natvrdo
  • 100 g šunky
  • 50 g nastrúhaného syra
  • 1 zväzok pažítky
  • 2 čajové lyžičky horčice
  • 1/2 čajovej lyžičky soli (podľa slanosti šunky)
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 4 polievkové lyžice kyslej smotany

      Príprava

      1. Zmiešajte kvasnice s 50 ml vlažného mlieka a trochou krupicového cukru. Nechajte niekoľko minút nakysnúť.
      2. V stredne veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou. Uprostred urobte jamku a nalejte do nej 250 ml mlieka, rozpustenú Heru, žĺtok a pripravený kvások.
      3. Mieste, kým nebude cesto pekne premiešané a nezačne sa odlepovať od stien.
      4. Na jemne pomúčenom povrchu mieste ďalších 10 – 15 minút. Zakryte a nechajte kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem, asi 45 – 50 minút.
      5. Medzitým si pripravte plnku. Nakrájajte šunku a vajcia na malé kúsky, nasekajte pažítku a nastrúhajte syr. Zmiešajte všetky suroviny v mise.
      6. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1 – 2 mm a povykrajujte z neho kolieska s priemerom 6 cm. Doprostred dajte čajovú lyžičku plnky, prehnite napoly a pritlačte okraje k sebe. Znovu preložte napoly a pritlačte len na spodnom okraji. Tak vytvoríte „okvetné plátky ruže“.
      7. Vymastite 28 cm koláčovú formu Herou a poukladajte do nej „okvetné plátky“ od okraja smerom do stredu formy.
      8. Jemne potrite rozšľahaným vajcom a nechajte ešte 15 – 20 minút nakysnúť.
      9. Rozohrejte rúru na 175 °C.
      10. Znovu potrite vajcom a pečte asi 35 minút, kým cesto nechytí zlatistú farbu.