Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Slaná briošková ruža so šunkou, syrom a vajcom
Čas pečenia35 minute
Čas prípravy1 ure 0 minute
4 porce
Prísady
10 g krupicového cukru
25 g čerstvého droždia
300 ml vlažného mlieka
500 g múky
1 čajová lyžička soli
80 g rozpustenej Hery
1 žĺtok (M)
1 vajce (S) na rozšľahanie
3 vajcia uvarené natvrdo
100 g šunky
50 g nastrúhaného syra
1 zväzok pažítky
2 čajové lyžičky horčice
1/2 čajovej lyžičky soli (podľa slanosti šunky)
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
4 polievkové lyžice kyslej smotany
Energy (kcal)
0 kcal
Energy (kJ)
0 kJ
Protein (g)
0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)
0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)
0.0 g
Sugar (g)
0.0 g
Fibre (g)
0.0 g
Fat (g)
0.0 g
Saturated fat (g)
0.0 g
Unsaturated fat (g)
0.0 g
Monounsaturated fat (g)
0.0 g
Polyunsaturated fat (g)
0.0 g
Trans fat (g)
0.0 g
Cholesterol (mg)
0 mg
Sodium (mg)
0 mg
Salt (g)
0.00 g
Vitamin A (IU)
0 IU
Vitamin C (mg)
0.0 mg
Calcium (mg)
0 mg
Iron (mg)
0.00 mg
Potassium (mg)
0 mg
Príprava
Zmiešajte kvasnice s 50 ml vlažného mlieka a trochou krupicového cukru. Nechajte niekoľko minút nakysnúť.
V stredne veľkej mise zmiešajte preosiatu múku so soľou. Uprostred urobte jamku a nalejte do nej 250 ml mlieka, rozpustenú Heru, žĺtok a pripravený kvások.
Mieste, kým nebude cesto pekne premiešané a nezačne sa odlepovať od stien.
Na jemne pomúčenom povrchu mieste ďalších 10 – 15 minút. Zakryte a nechajte kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem, asi 45 – 50 minút.
Medzitým si pripravte plnku. Nakrájajte šunku a vajcia na malé kúsky, nasekajte pažítku a nastrúhajte syr. Zmiešajte všetky suroviny v mise.
Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1 – 2 mm a povykrajujte z neho kolieska s priemerom 6 cm. Doprostred dajte čajovú lyžičku plnky, prehnite napoly a pritlačte okraje k sebe. Znovu preložte napoly a pritlačte len na spodnom okraji. Tak vytvoríte „okvetné plátky ruže“.
Vymastite 28 cm koláčovú formu Herou a poukladajte do nej „okvetné plátky“ od okraja smerom do stredu formy.
Jemne potrite rozšľahaným vajcom a nechajte ešte 15 – 20 minút nakysnúť.
Rozohrejte rúru na 175 °C.
Znovu potrite vajcom a pečte asi 35 minút, kým cesto nechytí zlatistú farbu.