use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Ružová roláda

Táto roláda na stole naozaj zaujme. A vôbec sa nemusíte báť motania. Keď dodržíte postup, určite sa podarí.
  • 1 ure 30 minute
  • Čas prípravy35 minute
  • 12 porce
recipe image Ružová roláda

Prísady

Na cesto:
  • - 4 vajcia
  • - 150 g kryštálového cukru
  • - 20 g rozpustenej Hery maslovej
  • - 40 g cmaru (2 lyžice)
  • - trochu ružového gélového potravinárskeho farbiva
  • - 150 g polohrubej múky
  • - 1 lyžička prášku do pečiva
  • - štipka soli
Na krém:
  • - 250 g tučného tvarohu
  • - 150 g smotany na šľahanie
  • - 80 g práškového cukru
  • - ½ lyžičky mletej vanilky (alebo semiačka z jedného lusku)
  • Práškový cukor na dokončenie a posypanie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Najprv vyšľahajte vajcia s cukrom do pevnej nadýchanej zmesi. Opatrne primiešajte roztopenú Heru maslovú. V cmare rozmiešajte gélové farbivo, zmes primiešajte tiež do sladkej zmesi.  V ďalšej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Opatrne po častiach vmiešajte do prvej zmesi a dobre premiešajte, aby bolo cesto hladké a rovnomerne zafarbené.
      2. Pripravte si plech, veľký asi 40 x 25 cm. Vyložte ho papierom na pečenie, ktorý môžete ešte zľahka potrieť Herou maslovou. Cesto naň vylejte, uhlaďte a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 °C.  Pečte cca 10 – 12 minút. Cesto sa nesmie piecť dlho, pretože by išlo zle motať do tvaru rolády.
      3. Medzitým, čo sa roláda pečie, si pripravte čistú utierku. Tú rovnomerne posypte práškovým cukrom. Upečený plát cesta na utierku vyklopte, odstráňte papier na pečenie a aj s utierkou zaviňte cesto do rolády. Zamotanú roládu nechajte vychladnúť a pripravte si krém.
      4. Tvaroh, cukor, vanilku a smotanu vyšľahajte. Šľahajte asi tri minúty, dokiaľ krém nezhustne. Krém natrite na vychladnuté cesto, znova zamotajte do rolády a dajte vychladiť do chladničky.