use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Slimáky

  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Slimáky

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 150 g rastlinného tuku Hera
  • 500 g pšeničnej múky
  • 1 kocka kvasníc
  • 1 pohár mlieka (250 ml)
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 vanilkový cukor (16 g)
  • 150 g hrozienok
  • 4 lyžice medu
  • 8 lyžíc hnedého cukru

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov C. Pol pohára teplého mlieka zmiešame s 2 lyžičkami cukru, 2 lyžičkami múky a kvasnicami. Kvások necháme chvíľu na teplom mieste vzísť. Múku preosejeme do misy a pridáme vzídený kvások. Pridáme rozpustený tuk, cukor, vanilkový cukor, vajcia a soľ. Vypracujeme vláčne a nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť cca 20 minút. Cesto preložíme na ľahko pomúčený valček, rozvaľkáme na tenkú placku cca 0,5 cm. Placku potrieme medom, posypeme hnedým cukrom a hrozienkami. Stočíme do rúrky. Krájame na plátky. Plátky (slimáky) uložíme na papier na pečenie v dostatočnej vzdialenosti od seba, pretože ešte nakysnú. Prikryjeme ich utierkou a necháme ešte zhruba 15 minút kysnúť. Až nakysnú, pečieme ich približne 20–25 minút. Ešte teplé slimáky môžeme potrieť vodou zmiešanou s práškovým cukrom (1 : 1), čím získajú zamatový vzhľad.