Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Slimáky

  • Čas pečenia1 ure 0 minute
  • Čas prípravy
  • 1 porce
recipe image Slimáky

Prísady

  • 150 g rastlinného tuku Hera
  • 500 g pšeničnej múky
  • 1 kocka kvasníc
  • 1 pohár mlieka (250 ml)
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 vanilkový cukor (16 g)
  • 150 g hrozienok
  • 4 lyžice medu
  • 8 lyžíc hnedého cukru
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Príprava

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov C. Pol pohára teplého mlieka zmiešame s 2 lyžičkami cukru, 2 lyžičkami múky a kvasnicami. Kvások necháme chvíľu na teplom mieste vzísť. Múku preosejeme do misy a pridáme vzídený kvások. Pridáme rozpustený tuk, cukor, vanilkový cukor, vajcia a soľ. Vypracujeme vláčne a nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť cca 20 minút. Cesto preložíme na ľahko pomúčený valček, rozvaľkáme na tenkú placku cca 0,5 cm. Placku potrieme medom, posypeme hnedým cukrom a hrozienkami. Stočíme do rúrky. Krájame na plátky. Plátky (slimáky) uložíme na papier na pečenie v dostatočnej vzdialenosti od seba, pretože ešte nakysnú. Prikryjeme ich utierkou a necháme ešte zhruba 15 minút kysnúť. Až nakysnú, pečieme ich približne 20–25 minút. Ešte teplé slimáky môžeme potrieť vodou zmiešanou s práškovým cukrom (1 : 1), čím získajú zamatový vzhľad.