Slimáky
Čas pečenia1 ure 0 minute
1 porce

Prísady
- 150 g rastlinného tuku Hera
- 500 g pšeničnej múky
- 1 kocka kvasníc
- 1 pohár mlieka (250 ml)
- 2 vajcia
- štipka soli
- 100 g hnedého cukru
- 1 vanilkový cukor (16 g)
- 150 g hrozienok
- 4 lyžice medu
- 8 lyžíc hnedého cukru
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Príprava
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov C. Pol pohára teplého mlieka zmiešame s 2 lyžičkami cukru, 2 lyžičkami múky a kvasnicami. Kvások necháme chvíľu na teplom mieste vzísť. Múku preosejeme do misy a pridáme vzídený kvások. Pridáme rozpustený tuk, cukor, vanilkový cukor, vajcia a soľ. Vypracujeme vláčne a nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť cca 20 minút. Cesto preložíme na ľahko pomúčený valček, rozvaľkáme na tenkú placku cca 0,5 cm. Placku potrieme medom, posypeme hnedým cukrom a hrozienkami. Stočíme do rúrky. Krájame na plátky. Plátky (slimáky) uložíme na papier na pečenie v dostatočnej vzdialenosti od seba, pretože ešte nakysnú. Prikryjeme ich utierkou a necháme ešte zhruba 15 minút kysnúť. Až nakysnú, pečieme ich približne 20–25 minút. Ešte teplé slimáky môžeme potrieť vodou zmiešanou s práškovým cukrom (1 : 1), čím získajú zamatový vzhľad.