use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Slimáky so škoricou a citrónovou polevou

  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Slimáky so škoricou a citrónovou polevou

Prísady

Na cesto:
  • - 250 ml plnotučného mlieka
  • - 100 g Hery maslovej
  • - 1 vajce
  • - 500 g hladkej múky
  • - 50 g trstinového cukru
  • - vrecko vanilkového cukru
  • - štipka soli
  • - 20 g droždia (1/2 kocky)
Na náplň:
  • - 1/4 lyžičky kardamómu
  • - 2 lyžice krupicového cukru
  • - 2 škoricové cukry
  • - 80 g mäkkej Hery maslovej
Na potretie:
  • - 1 žĺtok
  • - lyžica mlieka
Na polevu:
  • - 1 lyžica citrónovej šťavy
  • - 1 lyžica horúcej vody
  • - 100 g práškového cukru

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Pripravte si kvások. Do vlažného mlieka pridajte lyžicu cukru a rozdrobte doň droždie. Nechajte pár minút na teplom mieste vykysnúť.
      2. Do múky primiešajte cukor a štipku soli. Prilejte roztopenú Heru maslovú a vyklepnite vajce. Pridajte kvások a vypracujte mäkké cesto. Cesto nechajte v mise kysnúť pod utierkou. Bude to trvať cca hodinu.
      3. Medzitým si pripravte škoricovú náplň. Heru maslovú roztopte, vmiešajte do nej kardamóm, cukor a škoricový cukor.
      4. Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti. Rozvaľkajte polovicu cesta do tvaru obdĺžnika, ktorý má dlhšiu stranu širokú 25 cm. Potrite polovicou škoricovej náplne. Z cesta krájajte pruhy široké 2 cm, dlhé 25 cm. Každý pruh začnite z oboch strán k sebe rolovať. Položte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C cca 15 – 20 min.