Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Svätomartinské rožteky

Každý ich robí trochu inak, ale výsledok vždy stojí za to. Vyskúšajte svätomartinské rožteky podľa nás.
  • 55 minute
  • Čas prípravy40 minute
  • 30 porce
recipe image Svätomartinské rožteky

Prísady

Na cesto:
  • 450 g hladkej múky
  • 250 g Hery maslovej
  • 4 žĺtky
  • 150 ml smotany (30 %)
  • 2 lyžice práškového cukru
  • štipka soli
  • vajce na potretie
  • práškový cukor na obalenie
Na orechovú náplň:
  • 175 g mletých orechov
  • 125 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 bielky

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Múku dajte do misy. Pridajte na kocky nakrájanú Heru maslovú, žĺtky, smotanu, cukor a štipku soli. Ručne alebo v robote vypracujte nelepivé cesto. Cesto nechajte odpočinúť v chladničke aspoň pol hodiny. V ďalšej mise zmiešajte orechy s cukrom, vanilkovým extraktom a bielkami. Mala by vám vzniknúť tuhšia nelepivá hmota.
      2. Cesto rozdeľte na 5 rovnakých dielov. Každý diel vytvarujte do gule a potom rozvaľkajte na hrúbku 3 mm do guľata. Nožom vykrojte 6 rovnakých trojuholníkov.
      3. Orechovú náplň dajte na široký okraj trojuholníka a trojuholník zrolujte od náplne k špičke. Okraje rožteka stlačte, aby sa cesto spojilo a ohnite do tvaru pol mesiaca.
      4. Na plech si dajte papier na pečenie a naň rozprestrite rožteky. Rožteky pomastite rozšľahaným vajíčkom.
      5. Pečte na 180 °C, cca 15 minút nech majú rožteky zlatistú farbu. Hotové rožteky obaľte v práškovom cukre.