use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Svätomartinské rožteky

Každý ich robí trochu inak, ale výsledok vždy stojí za to. Vyskúšajte svätomartinské rožteky podľa nás.
  • 55 minute
  • Čas prípravy40 minute
  • 30 porce
recipe image Svätomartinské rožteky

Prísady

Na cesto:
  • 450 g hladkej múky
  • 250 g Hery maslovej
  • 4 žĺtky
  • 150 ml smotany (30 %)
  • 2 lyžice práškového cukru
  • štipka soli
  • vajce na potretie
  • práškový cukor na obalenie
Na orechovú náplň:
  • 175 g mletých orechov
  • 125 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 bielky

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Múku dajte do misy. Pridajte na kocky nakrájanú Heru maslovú, žĺtky, smotanu, cukor a štipku soli. Ručne alebo v robote vypracujte nelepivé cesto. Cesto nechajte odpočinúť v chladničke aspoň pol hodiny. V ďalšej mise zmiešajte orechy s cukrom, vanilkovým extraktom a bielkami. Mala by vám vzniknúť tuhšia nelepivá hmota.
      2. Cesto rozdeľte na 5 rovnakých dielov. Každý diel vytvarujte do gule a potom rozvaľkajte na hrúbku 3 mm do guľata. Nožom vykrojte 6 rovnakých trojuholníkov.
      3. Orechovú náplň dajte na široký okraj trojuholníka a trojuholník zrolujte od náplne k špičke. Okraje rožteka stlačte, aby sa cesto spojilo a ohnite do tvaru pol mesiaca.
      4. Na plech si dajte papier na pečenie a naň rozprestrite rožteky. Rožteky pomastite rozšľahaným vajíčkom.
      5. Pečte na 180 °C, cca 15 minút nech majú rožteky zlatistú farbu. Hotové rožteky obaľte v práškovom cukre.