Svätomartinské rožteky
Každý ich robí trochu inak, ale výsledok vždy stojí za to. Vyskúšajte svätomartinské rožteky podľa nás.
- Čas prípravy40 minute
- 30 porce
Prísady
Na cesto:
- 450 g hladkej múky
- 250 g Hery maslovej
- 4 žĺtky
- 150 ml smotany (30 %)
- 2 lyžice práškového cukru
- štipka soli
- vajce na potretie
- práškový cukor na obalenie
Na orechovú náplň:
- 175 g mletých orechov
- 125 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 bielky
Príprava
Postup prípravy
- Múku dajte do misy. Pridajte na kocky nakrájanú Heru maslovú, žĺtky, smotanu, cukor a štipku soli. Ručne alebo v robote vypracujte nelepivé cesto. Cesto nechajte odpočinúť v chladničke aspoň pol hodiny. V ďalšej mise zmiešajte orechy s cukrom, vanilkovým extraktom a bielkami. Mala by vám vzniknúť tuhšia nelepivá hmota.
- Cesto rozdeľte na 5 rovnakých dielov. Každý diel vytvarujte do gule a potom rozvaľkajte na hrúbku 3 mm do guľata. Nožom vykrojte 6 rovnakých trojuholníkov.
- Orechovú náplň dajte na široký okraj trojuholníka a trojuholník zrolujte od náplne k špičke. Okraje rožteka stlačte, aby sa cesto spojilo a ohnite do tvaru pol mesiaca.
- Na plech si dajte papier na pečenie a naň rozprestrite rožteky. Rožteky pomastite rozšľahaným vajíčkom.
- Pečte na 180 °C, cca 15 minút nech majú rožteky zlatistú farbu. Hotové rožteky obaľte v práškovom cukre.