Tartaletky s kyslou smotanou a jahodami
Svieže letné tartaletky s jahodami si zamilujete.
- Čas prípravy35 minute
- 16 porce
Prísady
Cesto na korpusy
- 500 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 250 g vychladenej Hery maslová príchuť
- 2 vajcia
- kôra z 1 citróna
Krém z kyslej smotany
- 300 g kyslej smotany
- 200 g smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- práškový cukor podľa chuti
- 1 tobolka vanilky
Príprava
Postup prípravy
- Najskôr si pripravte a upečte korpusy z krehkého cesta. Odporúčame pripraviť si ich pokojne deň vopred. Cesto musí najskôr odpočívať v chladničke a upečené korpusy musia byť úplne studené, kým ich začnete plniť krémom. Z vychladených surovín si vypracujte cesto. Pracujte rýchlo, aby vám Hera príliš nezmäkla. Vypracujte nelepivé cesto, ktoré zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte hodinu v chladničke.
- Vychladené cesto rozdeľte do formičiek na tartaletky. Máte dve možnosti. Buď odtrhnúť kúsok cesta, vyvaľkať z neho guľku, tú vtlačiť do formičky a prstami rozprestrieť po dne a po krajoch, alebo môžete vyvaľkať plát cesta, vykrojiť z neho kolieska, také veľké, aby po vložení do formičky pokryli dno aj steny. A potom pekne prstami vytvarovať. Cesto by nemalo byť veľmi hrubé, aby zostalo dosť miesta na krém. Ideálne je použiť silikónové alebo teflónové formičky, ktoré nemusíte ani vymazávať maslom, ani vysypávať múkou. Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C, 12 minút. Nechajte úplne vychladiť.
- Pripravte si krém. V robote so šľahacou metlou spolu prešľahajte kyslú smotanu, smotanu a mascarpone. Ochuťte práškovým cukrom a semienkami, ktoré vyškrabnete nožom z jednej tobolky vanilky. Krém naneste na úplne studené košíčky a ozdobte čerstvými jahodami.