Tarte tatin
Klasický francúzsky jablkový koláč, ktorý je tak trochu hore nohami. A sakra dobrý, samozrejme.
Čas prípravy25 minute
12 porce

Prísady
Suroviny na cesto
- 150 g hladkej múky
- 140 g Hery maslová príchuť
- štipka soli
- 2 lyžice krupicového cukru
- 2 – 3 lyžice ľadovej vody
Suroviny na náplň
- 1200 g letných jabĺčok
- 200 g krupicového cukru
- 150 g Hery maslová príchuť
Príprava
Postup prípravy
- Najprv si pripravte cesto. Vychladenú Heru zmiešajte so zvyšnými surovinami. Ideálne bude, keď cesto prepracujete v robote, aby ste ho príliš neohriali. Až sa nebude cesto lepiť, dajte ho do misky a nechajte hodinu vychladiť v chladničke.
- Medzitým si pripravte jablká. Jablká olúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na osminky. Dajte jablká do misy a posypte ich asi 50 g cukru. Premiešajte.
- Rúru si predhrejte na 190 °C. Formu s priemerom asi 23 až 25 cm si dôkladne vymažte časťou pripravenej Hery. Jej dno posypte ďalšími 50 g cukru. Na cukor naukladajte presladené jablká. Posypte zvyšným cukrom.
- Vychladené cesto rozvaľkajte na priemer formy a prikryte ním jablká vo forme. Cesto poprepichujte vidličkou, aby mohla unikať para. Pečte asi 50 minút. Ihneď po upečení vyklopte na tanier.
- Podávajte teplé alebo studené. Výborným doplnkom ku koláču je vanilková zmrzlina a šľahačka.
Náš tip: Jablká môžete nakrájať aj na drobné kocky alebo tenké plátky a do formy ich dať vo viacerých vrstvách, ktoré budete posypávať cukrom. Vyskúšajte, čo vám bude najviac vyhovovať.
