use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Tvarohový koláč s čučoriedkovou omáčkou

Klasický pečený cheesecake, ktorý vďaka čučoriedkovej omáčke povýšite na 10/10 bodov.
  • 6 ure 40 minute
  • Čas prípravy40 minute
  • 12 porce
recipe image Tvarohový koláč s čučoriedkovou omáčkou

Prísady

Na korpus:
  • 200 g hladkej múky
  • 125 g studenej Hery maslovej
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica studenej vody
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt
Na krém:
  • 500 g krémového syra izbovej teploty
  • 155 g krupicového cukru
  • 2 lyžičky citrónovej kôry
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 5 ks vajec
  • 125 ml smotany
Na ovocný rozvar:
  • 250 g čučoriedok
  • 2 lyžice cukru
  • 3 lyžice vody

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Najprv si pripravte cesto na korpus. Múku dajte do misy so štipkou soli a pridajte studenú Heru maslovú nakrájanú na kocky – keď sa obalí múkou, rýchlo ju spracujte rukami. Ku koncu pridajte cukor a premiešajte. Uprostred zmesi urobte jamku, dajte do nej žĺtok a vodu a pomocou noža alebo prstov zapracujte. Rukami cesto prepracujte a vytvorte guľu. Zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte do chladničky na 1 hodinu.
      2. Na mierne pomúčenej ploche vyvaľkajte cesto do kruhu s hrúbkou 2 až 3 cm, počítajte s pár centimetrami na okraj. Plát vložte do formy vymastenej Herou maslovou a jemne zatlačte do drážok, potom odrežte prebytočné okraje. Dno prepichajte vidličkou a nechajte 20 až 30 minút chladiť v chladničke.
      3. Rúru rozohrejte na 200 °C. Na korpus položte papier na pečenie a nasypte naň fazuľu. Fazuľu použite, aby vám koláč nevybehol. Formu položte na plech a pečte v strednej časti rúry asi 12 minút do zlatista. Odstráňte záťaž a pečte ešte asi 10 minút. Nechajte vychladiť.
      4. Teplotu v rúre znížte na 160 °C a pripravte si náplň. Vyšľahajte smotanový syr, cukor a citrónovú kôru. Pridajte citrónovú šťavu a múku. Za stáleho šľahania pridávajte postupne vajcia (jedno po druhom) a smotanu. Vyšľahajte hladký krém.
      5. Náplň nalejte do predpečeného korpusu a koláč dopekajte na 160 °C približne 30 až 40 minút. Vypnite a nechajte v rúre 2 hodiny, alebo pokiaľ úplne nevychladne, zabránite tak vzniku prasklín. Koláč nechajte cez noc v chladničke stuhnúť.
      6. Čučoriedky, vodu a cukor dajte do kastrólika a uvarte. Ak sa vám bude zdať, že je vody málo, pokojne trochu prilejte. Nechajte zvariť. Hotovým rozvarom prelejte jednotlivé porcie.

      https://www.youtube.com/watch?v=dhzNSgY959g