Tvarohový koláč s čučoriedkovou omáčkou
Klasický pečený cheesecake, ktorý vďaka čučoriedkovej omáčke povýšite na 10/10 bodov.
- Čas prípravy40 minute
- 12 porce
Prísady
Na korpus:
- 200 g hladkej múky
- 125 g studenej Hery maslovej
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 lyžica studenej vody
- štipka soli
- vanilkový extrakt
Na krém:
- 500 g krémového syra izbovej teploty
- 155 g krupicového cukru
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice hladkej múky
- 5 ks vajec
- 125 ml smotany
Na ovocný rozvar:
- 250 g čučoriedok
- 2 lyžice cukru
- 3 lyžice vody
Príprava
Postup prípravy
- Najprv si pripravte cesto na korpus. Múku dajte do misy so štipkou soli a pridajte studenú Heru maslovú nakrájanú na kocky – keď sa obalí múkou, rýchlo ju spracujte rukami. Ku koncu pridajte cukor a premiešajte. Uprostred zmesi urobte jamku, dajte do nej žĺtok a vodu a pomocou noža alebo prstov zapracujte. Rukami cesto prepracujte a vytvorte guľu. Zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte do chladničky na 1 hodinu.
- Na mierne pomúčenej ploche vyvaľkajte cesto do kruhu s hrúbkou 2 až 3 cm, počítajte s pár centimetrami na okraj. Plát vložte do formy vymastenej Herou maslovou a jemne zatlačte do drážok, potom odrežte prebytočné okraje. Dno prepichajte vidličkou a nechajte 20 až 30 minút chladiť v chladničke.
- Rúru rozohrejte na 200 °C. Na korpus položte papier na pečenie a nasypte naň fazuľu. Fazuľu použite, aby vám koláč nevybehol. Formu položte na plech a pečte v strednej časti rúry asi 12 minút do zlatista. Odstráňte záťaž a pečte ešte asi 10 minút. Nechajte vychladiť.
- Teplotu v rúre znížte na 160 °C a pripravte si náplň. Vyšľahajte smotanový syr, cukor a citrónovú kôru. Pridajte citrónovú šťavu a múku. Za stáleho šľahania pridávajte postupne vajcia (jedno po druhom) a smotanu. Vyšľahajte hladký krém.
- Náplň nalejte do predpečeného korpusu a koláč dopekajte na 160 °C približne 30 až 40 minút. Vypnite a nechajte v rúre 2 hodiny, alebo pokiaľ úplne nevychladne, zabránite tak vzniku prasklín. Koláč nechajte cez noc v chladničke stuhnúť.
- Čučoriedky, vodu a cukor dajte do kastrólika a uvarte. Ak sa vám bude zdať, že je vody málo, pokojne trochu prilejte. Nechajte zvariť. Hotovým rozvarom prelejte jednotlivé porcie.