Valentínske tiramisu
Romantika vo dvojici s kvapkou červeného vína. Presne taký by mal byť sviatok zamilovaných a presne také je aj naše tiramisu.
- Čas prípravy35 minute
- 4 porce
Prísady
Na ovocie:
- 600 – 700 g zmesi lesného ovocia (môže byť aj mrazené)
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 hrnček dezertného červeného vína
Na krém:
- 3 žĺtky
- 75 g kryštálového cukru
- 55 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť
- 1 lyžica dezertného červeného vína
- 380 g mascarpone
- 360 ml vychladené Rama Krémová na šľahanie 19%
Na dokončenie:
- 36 cukrárskych piškót
- 3 lyžice jemného trstinového cukru na poprášenie
- jedlé kvety na ozdobu
Príprava
Postup prípravy
- Najprv si pripravte ovocie. V prípade, že používate čerstvé ovocie, očistite ho a dajte do keramickej misy. Pridajte cukor (množstvo upravte podľa kyslosti ovocia), citrónovú šťavu a dezertné víno. Nechajte marinovať aspoň 2 hodiny alebo ideálne cez noc. Ovocie pustí šťavu, ktorú budete potrebovať na navlhčenie piškót.
- Na krém vyšľahajte v antikorovej miske žĺtky spolu s cukrom a Herou a dajte na vodný kúpeľ. Pokračujte v šľahaní zhruba 5 minút alebo kým nie je zmes veľmi teplá (nesmie byť však vriaca – vaječná zmes nesmie prejsť varom). Potom pridajte víno a šľahajte ešte ďalšiu 1 minútu. Odstráňte misku z tepla a prudko ju schlaďte v ľadovej vode. Len čo je zmes studená, zašľahajte mascarpone.
- V ďalšej antikorovej miske vyšľahajte Ramu dotuha a potom ju zľahka primiešajte do zmesi s mascarpone.
- Servírovaciu misu vyložte cukrárskymi piškótami. Na ne rozprestrite asi 1/2 zmesi marinovaného ovocia spolu s asi 1/2 šťavy. Uistite sa, že je vrstva rovnomerná a piškóty sú jemne mokré, nie príliš presiaknuté. Pokračujte treťou vrstvou a na ovocie rozprestrite asi 1/2 pripraveného krému. Celý proces skladania ešte raz zopakujte. Dajte do chladničky a nechajte vychladiť aspoň 2 hodiny alebo cez noc.
- Pred podávaním posypte povrch tiramisu trstinovým cukrom a ozdobte jedlými kvetmi.
Tip: Pokiaľ chcete, aby malo tiramisu viac vrstiev, prispôsobte tomu servírovaciu misu.