Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Veľkonočné judáše – tradičné a neskutočne dobré

Veľká noc a judáše k sebe skrátka patria. Existuje azda niečo lepšie než vôňa čerstvého pečiva? Nie, a preto sme si pre vás prichystali recept na tradičné judáše, ktoré sú krásne nadýchané a vnútri vláčne. Upečte ich vinšovníkom alebo pokojne len sami sebe!
  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Veľkonočné judáše – tradičné a neskutočne dobré

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 150 ml mlieka
  • 40 g droždia
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 100 g rastlinného tuku Hera
  • 2 žĺtky
  • 2 vajcia
  • 50 g hrubej múky
  • štipka soli
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžica hrozienok
  • 1 vajce na potretie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Do trochy vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru, 2 lyžice hladkej múky a všetko rozmiešajte. Kvások nechajte na teplom mieste vzísť.
      2. Zmäknutú Heru so zvyšným cukrom a žĺtky a vajcia rozmiešajte v mise do peny. Pridajte vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, preosiatu hladkú aj hrubú múku, štipku soli, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Zo všetkých prísad vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré necháte na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. Potom cesto znovu prehneťte a nechajte ešte 20 minút na teplom mieste kysnúť.
      3. Cesto nakrájajte na kúsky a rozvaľkajte na dlhé tenké valčeky, ktoré stočíte podľa vlastnej fantázie. Dozdobte ich hrozienkami, rozložte na plech a nechajte ešte 15 minút na teplom mieste kysnúť.
      4. Vajcia rozšľahajte a judáše ním potrite. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Po upečení nechajte veľkonočné judáše na kovovej mriežke vychladnúť. Aby boli ešte lepšie, môžete ich potrieť aj medom. Potom ich už stačí nachystať na tanier pre vinšovníkov a nasať tú úžasnú vôňu.