use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Veľkonočné judáše – tradičné a neskutočne dobré

Veľká noc a judáše k sebe skrátka patria. Existuje azda niečo lepšie než vôňa čerstvého pečiva? Nie, a preto sme si pre vás prichystali recept na tradičné judáše, ktoré sú krásne nadýchané a vnútri vláčne. Upečte ich vinšovníkom alebo pokojne len sami sebe!
  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Veľkonočné judáše – tradičné a neskutočne dobré

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 150 ml mlieka
  • 40 g droždia
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 100 g rastlinného tuku Hera
  • 2 žĺtky
  • 2 vajcia
  • 50 g hrubej múky
  • štipka soli
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžica hrozienok
  • 1 vajce na potretie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Do trochy vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru, 2 lyžice hladkej múky a všetko rozmiešajte. Kvások nechajte na teplom mieste vzísť.
      2. Zmäknutú Heru so zvyšným cukrom a žĺtky a vajcia rozmiešajte v mise do peny. Pridajte vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, preosiatu hladkú aj hrubú múku, štipku soli, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Zo všetkých prísad vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré necháte na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. Potom cesto znovu prehneťte a nechajte ešte 20 minút na teplom mieste kysnúť.
      3. Cesto nakrájajte na kúsky a rozvaľkajte na dlhé tenké valčeky, ktoré stočíte podľa vlastnej fantázie. Dozdobte ich hrozienkami, rozložte na plech a nechajte ešte 15 minút na teplom mieste kysnúť.
      4. Vajcia rozšľahajte a judáše ním potrite. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Po upečení nechajte veľkonočné judáše na kovovej mriežke vychladnúť. Aby boli ešte lepšie, môžete ich potrieť aj medom. Potom ich už stačí nachystať na tanier pre vinšovníkov a nasať tú úžasnú vôňu.