use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Vinšovníky

  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Vinšovníky

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 500 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 1 vrecúško sušeného droždia (7 g)
  • 2 žĺtky
  • 100 g rozpusteného rastlinného tuku Hera
  • 250 ml mlieka
  • hladká múka na dosku
  • Hera na vymastenie pekáča
  • 150 ml mlieka
  • 100 g krupicového cukru
  • na špičku noža drveného badiánu
  • 200 g mletého maku
  • 120 g hrozienok naložených v rume
  • perník na zahustenie podľa potreby
  • 200 ml javorového sirupu
  • 2 lyžice rumu
  • 100 g perníka na strúhanie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Múku preosejeme do misy na vymiešanie cesta a premiešame s cukrom, štipkou soli a sušeným droždím. Pridáme žĺtky, olej a vlažné mlieko. Vypracujeme hladké cesto a v teple ho necháme vykysnúť.
      2. Mlieko prevaríme s cukrom a badiánom. Vmiešame mletý mak a hrozienka. Plnku krátko povaríme, zahustíme strúhaným perníkom a odstavíme.
      3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát a rozdelíme na štvorčeky s veľkosťou asi 5 × 5 cm. Na každý kúsok nanesieme trochu náplne a zabalíme ho do buchtičky. Buchtičky rozložíme do vymasteného pekáča a v rúre pri 180 °C pečieme asi 30 minút.
      4. Medzitým rozriedime javorový sirup rumom a nastrúhame perník.
      5. Ešte teplé buchtičky namočíme do sirupu a obalíme ich v perníku. Na kovovej mriežke ich necháme vychladnúť.