use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Žemle so smaženou cibuľkou

Žemle so smaženou cibuľkou: to pravé nielen k burgeru

Chystáte sa na prípravu domácich burgerov, ale neviete, akú k nim použiť žemľu? Kupované nechajte pre iných, upečte si vlastné! Chrumkavé, nadýchané a so smaženou cibuľkou vnútri!
  • Čas pečenia1 ure
  • 1 porce
recipe image Žemle so smaženou cibuľkou

Prísady

Zoznam ingrediencií
  • 500 g hladkej múky
  • 21 g droždia
  • 0,5 lyžičky cukru
  • štipka soli
  • 60 g Hery maslovej
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 2 cibule
  • olej na smaženie

      Príprava

      Postup prípravy
      1. Najskôr pripravte kvások: V mištičke rozmiešajte droždie s cukrom, posypte lyžicou múky a prilejte 100 ml mlieka. Zmes rozmiešajte a dajte na 10 minút odpočinúť na teplé miesto, kým nevzíde kvások. Medzi tým, ako kvások kysne, osmažte dozlatista najemno nakrájanú cibuľku.
      2. K hotovému kvásku pridajte Heru maslovú, zvyšok mlieka, múku a soľ. Vypracujte nelepivé cesto, prikryte ho potravinovou fóliou a nechajte v mise 45 minút kysnúť pri izbovej teplote.
      3. Nachystajte si plech vyložený papierom na pečenie. Vyklopte cesto z misy a zapracujte doň smaženú cibuľku. Vyvaľkajte valec a rozdeľte ho na štyri časti. Každú časť potom znovu vyvaľkajte do valca a znovu rozdeľte na štyri časti, z ktorých vytvarujte pravidelné žemle. Ako na to?
      4. Stačí si v ruke vyrobiť guľku, roztlačiť ju a kraje zahnúť doprostred. Hotové žemle naskladajte spojom dole na plech a nechajte ich ešte 20 minút kysnúť. Po nakysnutí ich dajte do rúry a pečte ich na 180 °C cca 15 minút, kým nebude ich povrch zlatistý a chrumkavý.