Zoznam ingrediencií
Na cesto:
- 260 ml mlieka
- 1 kocka droždia (42 g)
- 1 ČL cukru
- štipka soli
- 60 g rastlinného tuku Hera maslová príchuť (+ na potretie)
- 2 žĺtky
- 5 – 7 lyžíc kryštálového cukru
- 550 – 620 g hladkej múky
- brusnice (mäkké, nie príliš vysušené)
Na posypanie cesta:
- škorica
- vanilkový cukor
- trstinový cukor
Postup prípravy
Mlieko zahrejte na vlažnú teplotu a rozpusťte v ňom droždie, lyžičku cukru a štipku soli. Potom primiešajte a nechajte rozpustiť Heru. Pridajte kryštálový cukor a žĺtky. Následne postupne pridávajte hladkú múku (v uvedenom rozmedzí, podľa potreby) a vypracujte cesto.
Cesto rozdeľte na 2 časti. Prvú časť cesta rozvaľkajte a potrite rozpustenou maslovou Herou. Následne posypte škoricou, vanilkovým cukrom a nakoniec brusnicami. Zaviňte roládu, ktorú uprostred rozrežte na 2 časti. Z tých pleťte veniec tak, aby bola rozkrojená časť vždy smerom hore. Spojte oba konce a položte na papier na pečenie. Posypte vanilkovým alebo trstinovým cukrom. To isté urobte aj s druhou časťou. Oba vence pečte na 165 °C dozlatista.
Danu z blogu Marzicake navštívte tu.