use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Kdy spatřil světlo světa první cupcake? A jak vlastně chutnal? Pojďte společně s Herou proniknout do historie jednoho z kulinářských fenomenů dnešní doby.

Kedy uzrel svetlo sveta prvý cupcake? A ako vlastne chutil? Poďte spolu s Herou preniknúť do histórie jedného z kulinárskych fenoménov dnešnej doby.

Prvé zmienky o hriešne dobrých cupcakes sú z roku 1976, kedy ich začala v USA piecť kuchárka menom Amelie Simmsová. Dnes už si to dokážeme len ťažko predstaviť, ale v tých časoch bol recept na cupcakes vskutku revolučný! Prečo? Pretože ich príprava ušetrila gazdinkám naozaj veľké množstvo času, ktorého, samozrejme, žiadna žena nemala nikdy nazvyš.

Do doby, než Amelie upiekla prvý voňavý cupcake, vážili gazdinky všetky ingrediencie s presnosťou lekárnikov. Vážili a odmeriavali ich tak starostlivo, akoby na každom zrnku cukru mala stáť česť ich kuchárskeho umu.

Amelie si ale počas chvíle dokázala získať srdcia všetkých! Prišla s receptom, ktorý nebol založený na vážení surovín, ale ingrediencie sa jednoducho odmerali pomocou štandardne veľkých hrnčekov. Tak získali cupcakes svoj názov. Rovnako dobre však kuchárkam poslúžili rôzne, niekedy aj bláznivé, nádoby ako konzervy, mištičky, hrnčeky, kastróliky a pod.

Postupom času sa cupcakes rozšírili aj do domácností, a to pod nie práve poetickým názvom „1234 koláčiky“. Ich recept sa totiž skladal z 1 hrnčeka masla, 2 hrnčekov cukru, 3 hrnčekov múky a 4 vajec.

S príchodom 21. storočia už cupcakes v ponuke amerických kaviarní a cukrární zdomácneli a ich chuť začali objavovať ľudia po celom svete. Z jednoduchého a rýchleho dezertu sa vzápätí stal populárny kulinársky trend. Pekárne sa predbiehali v originálnych a nevšedných receptoch aj zdobení. Kým čokoládová a vanilková príchuť zostávajú dlhodobo obľúbené, nové príchute, ako je malinová pusinka, limetka alebo espresso, dobývajú svet.

Čo je ale na cupcakes najlepšie je skutočnosť, že ich zvládnete pripraviť ľahko a rýchlo doma úplne sami! Sledujte portál peceniejeradost.sk, ktorý vám bude po celý tento rok prinášať voňavú inšpiráciu v podobe receptov a tipov, ako s Herou vyladiť váš cupcake do naozajstného gastronomického zážitku. Uvidíte, že si ich v momente zamilujete aj vy!

Prajeme vám dobrú chuť.