use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Prázdniny sú už síce za nami, ale babie leto je za dverami a do kuchyne prináša veľa inšpirácií a tiež ingrediencií, ktoré by bola škoda nevyužiť v ich najlepšej kondícii.

Prestrite stôl v záhrade alebo na balkóne a prekvapte svojich najmilších niektorými z našich skvelých receptov. Na svoje si prídu milovníci slaného aj sladkého.
My sme sa zamilovali do skvelého Jablčného koláča, ktorý tak trošku pripomína všetkými milovanú štrúdľu. Vyskúšajte ho a stane sa stálicou vo vašej domácej kuchárke! A pokiaľ sa vám stále cnie po lete a prázdninách, osviežte si pamäť a koláč servírujte s kopčekom obľúbenej zmrzliny.

Jablčný koláč
Topping
65 g hladkej múky
55 g hnedého cukru
¾ lyžičky mletej škorice
štipka soli
40 g studeného rastlinného tuku Hera Maslová nakrájaného na malé kúsky
50 g opražených a nahrubo nasekaných orieškov (môžete použiť mandle, lieskové oriešky, vlašské alebo pekanové orechy)

Cesto

130 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
¼ lyžičky soli
55 g rastlinného tuku Hera Maslová
100 g krupicového cukru
1 veľké vajíčko
½ lyžičky vanilkového extraktu
80 ml mlieka
2 veľké pevné jablká (nám sa osvedčil typ Granny Smith), olúpané a nakrájané na tenké plátky

Rúru rozohrejte na 180 °C. Formu alebo plech (cca 20 cm) vymažte Herou Maslovou a vysypte troškou múky.

Pripravte si topping. Vo veľkej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, škoricu a soľ. Studenú Heru Maslovú rýchlo spracujte s múčnou zmesou do konzistencie, ktorá pripomína posýpku. Nakoniec vmiešajte nasekané oriešky a dajte bokom.

Na koláč zmiešajte vo veľkej mise múku, prášok do pečiva a soľ.
V ďalšej mise, alebo priamo v nádobe elektrického mixéra vyšľahajte Heru Maslovú dohladka. Pridajte krupicový cukor a šľahajte, kým nie je zmes nadýchaná. Nakoniec pridajte vanilkový extrakt a vajíčko a vypracujte hladkú zmes.
Do takto pripravenej zmesi pridávajte múčnu zmes (postupne v troch dávkach) a takisto mlieko (postupne v dvoch dávkach). Cesto neprepracujte, ale uistite sa, že v ňom nezostali žiadne hrudky.
Cesto nalejte do pripravenej formy, uhlaďte ho a poukladajte naň nakrájané jablká. Nakoniec celý koláč bohato posypte pripraveným toppingom.

Pečte približne 45 – 50 minút, alebo kým špajľa nevyjde z cesta suchá.

Upečený koláč vyberte z rúry na chladiacu mriežku.

Koláč môžete servírovať ako teplý, a to najlepšie sa zmrzlinou, alebo studený.

Dobrú chuť!